Autor: Sorina Bujarov

 Fostul ministru al Sănătăți, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și patru directori de spitale au fost reținuți de ofițerii CNA în dosarul de corupție privind achizițiile publice de medicamente și echipamente medicale. Este vorba de directorul Institutului Oncologic, Victor Cernat și directorul Centrului Republican de Diagnostică Medicală, Andrei Testemițanu au fost și ei arestați de CNA pentru 72 de ore. Ceva mai devreme au fost reținuți directorul Agenției Medicamentului, Alexandru Coman și directorul Institutului de Cardiologie, Vitalie Moscalu, fostul ministru al Sănătății Andrei Usatîi și directorul Spitalului de Urgență - Gheorghe Ciobanu. Informația a fost confirmată pentru Sănătate INFO de către ofițerul de presă CNA, Angela Starinschi. Operațiunea de amploare are loc și la această oră, iar pe parcursul zilei ar urma să fie reținute mai mulți reprezentanți ai sistemului medical. 

La rândul său, ministrul Sănătății Mircea Buga a declarat pentru Sănătate INFO că instituția va veni cu o reacție oficială privind descinderile efectuate de CNA. 

Directorul Institutului de Cardiologie, Vitalie Moscalu a declarat pentru Sănătate INFO că este interogat deofiterii anticoruptie. Directorul a reușit să ne spună doar că urmează a fi reținut, dar deocamdată nu i-au fost prezentate documentele oficiale care să confirme acest lucru. Funcționarii arestați sunt bănuiți de depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere activă și pasivă, iar dacă vor fi găsiți vinovați riscă până la 10 ani de închisoare. În această dimineață, CNA a descins la mai multe instituții medicale republicane.  Perchezițiile au loc în cadrul unui dosar de corupție ce vizează achizițiile publice de medicamente și echipamente medicale pentru diverse spitale. 

De dimineață șeful serviciului de presă al Spitalului de Urgență Petru Craveț a declarat pentru Sănătate INFO că ofițerii anticorupție au efectuat percheziții în cabinetul directorului Gheorghe Ciobanu. Am încercat să discutăm și cu restul managerilor instituțiilor medicale, unde ofițerii anticorupție au descins, însă toți au telefonul închis. Directorul Institutului Oncologic Victor Cernat și Alexandru Coman, directorul AMDM au telefoanele închise, iar la Spitalul Clinic Republican, secretara din anticameră ne-a comunicat că directorul Andrei Usatîi și vicedirectorul Sergiu Popa nu sunt la serviciu. Precizăm că săptămâna trecută fostul ministrul al Sănătății Andrei Usatîi a fost decorat cu „Ordinul de Onoare”, asta deși Usatîi a fost implicat în mai multe scandaluri de corupție.  

 În această dimineață ofițerii anticorupție au descins și la domiciliul fostului ministrul al Sănătății Andrei Usatîi. Printre instituțiile medicale care au ajuns în vizorul ofițelor anticorupție sunt Institutul Oncologic, Spitalul Clinic Republican, Spitalul de Urgență, Centrul Republican de Diagnostic, Institutul de Cardiologie și Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Amintim că ofițerii anticorupție au mai efectuat percheziții la Spitalul Clinic Republican în decembrie 2013. Atunci, ofițerii anticorupție au efectuat percheziții în biroul fostului director interimar al spitalului Sergiu Popa, precum și la domiciliul acestuia. Operațiunea s-a făcut în cadrul unui dosar penal deschis pentru luare de mită.

Fostul ministru al Sănătăţii, Andrei Usatîi și Sergiu Popa figurează într-un dosar penal în care sunt  învinuiți de cauzarea daunelor în proporţii considerabile intereselor publice. Este vorba despre dosarul în privința ipotecării parterului Spitalului Clinic Republican, în cadrul unui parteneriat public privat. Până acum, ofițerii spuneau că tentativele de a duce mai departe ancheta se opreau, deoarece dosarul era întors înapoi. Acum, întâmplător sau nu, după ce Usatîi nu mai deține funcția de ministru, CNA anunță că a expediat dosarul. 

█  Articole relaționate:

Andrei Usatîi, ex-ministrul Sănătății pus sub învinuire în dosarul ipotecării parterului Spitalului Republican. Dosarul a ajuns pe masa procurorilor 

FLASH//Descinderi la Spitalul Clinic Republican din Chișinău. Este verificat biroul directorului interimar și locuința acestuia