Autor: Sorina Bujarov

La Centrul Național Anticorupție a fost azi forfotă mare. Ofițerii s-au trezit cu noaptea în cap ca să reușească cu perchezițiile. Au descins la birourile mai multor directori de spitale și la domiciliile unora, i-au interogat, le-au luat calculatoarele, documente, tot felul de probe care urmează să fie anexate la dosar. Niciodată până acum nu au fost verificați atâția responsabili de la Sănătate. Ba mai mult, niciodată nu au mai fost reținuți atâția directori de spitale, un fost ministru al Sănătății, un director al Agenției Medicamentului, un fondator de firme care au câștigat în ultimul an sute de licitații publice de procurare a dispozitivelor și utilajului medical.

Ca să nu piardă spectacolul presa a „păzit” sediul CNA toată ziua, ca să nu scape momentele și declarațiile fierbinți ale celor care urmau să fie aduși sub escortă.

Pe la ora 11.00, rând pe rând la CNA ajungeau cei reținuți. Până seara izolatorul Centrului a devenit neîncăpător, așa încât responsabilii au decis să-i mai ducă pe unii și în izolatorul Inspectoratului de Poliție.

De altfel, primii au ajuns la CNA directorul Institutului de Cardiologie, Vitalie Moscalu și directorul Spitalului de Urgență, Gheorghe Ciobanu. Apoi a venit  Victor Cernat, directorul Institutului Oncologic. Acesta a trecut fulger pe lângă jurnaliștii curioși să afle pentru ce a fost reținut. Funcționarul doar a ridicat din umeri, în semn că nu știe nimic.

Atmosfera a fost distinsă însă de directorul Centrului Republican de Diagnostic, Andrei Testemițanu, care a ajuns la CNA aproximativ peste o oră. Mai jovial cu jurnaliștii și pus pe glume responsabilul a declarat că nu știe de ce e învinuit, dar „sper să aflu”.  Întrebat dacă  are ce ascunde, Testemițanu a răspuns: „100 de milioane de lei” și a intrat în clădire.

Ceva mai târziu, ofițerii anticorupție l-au adus în sala de audieri și pe fondatorul firmelor care a făcut bani buni pe seama licitațiilor publice pe care le-a câștigat. Tudor Ceaicovschi, directorul Global Biomarketing Group Moldova (GBG MLD) a fost însoțit de doi ofițeri, care cărau în brațe procesorul calculatorului confiscat, diverse documente, care urmează să fie anexate la dosar. Tudor Ceaicovschi a mers cu capul plecat de la mașină până la intrarea în sediul CNA, fără să scoată o vorbă.

Zâmbitor și cumpătat, de parcă merge la o petrecere, a ajuns la CNA și directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman. De altfel, instituția pe care o conduce organizează licitațiile publice de procurare a tuturor medicamentelor și utilatului medical pentru instituțiile medicale publice din țară. De ce ați fost reținut, domnule Coman? L-au întrebat jurnaliștii. „Habar nu am”, a răspuns directorul și a plecat.

Foarte așteptat era fostul ministru Andrei Usatîi. El a ajuns ultimul. Ofițerii CNA au căutat de dimineață nu doar la el la birou diverse probe, ci și acasă. Deocamdată nu știm ce au găsit, dar au declarat că fostul demnitar ar fi gestionat toate aranjările de licitații. Ca să evite camerele și întrebările, Andrei Usatîi a ținut-o tot o fugă până a intrat în clădirea CNA. Și de la el, anchetatorii au confiscat mai multe probe.

La conferința de presă, unde responsabilii CNA au încercat să ofere detalii despre descinderile de astăzi, Bogdan Zumbreanu a spus că în operațiunea de amploare au implicați toți ofițerii CNA. Rodul muncii lor a fost pe potrivă –  21 de bănuiți dintr-o lovitură. Dintre aceștia, 16 au fost reținuți pentru un termen de 72 de ore. Vineri, CNA promite o zi la fel de fierbinte. Vor prezenta publicului mult mai multe detalii despre schemele de corupție din sistemul medical. 

 

  Citește la aceeași temă: 

2 milioane de euro și o licitație cu acuzații de corupție de interese. „Au procurat echipamente depășite de timp” 

Achiziții publice cu probleme. Importatorii de dispozitive medicale spun că „s-au furat 18 milioane de lei” din contul unor utilaje, cumpărate pentru spitale 

Concursuri aranjate sau directori „clarvăzători”. Unele spitale au încheiat contracte pentru anumite procurări de milioane înainte ca să afle rezultatele