Autor: Elena Cioina

Prima poliței de asigurare medicală pentru persoanele fizice nu se mai scumpește. Decizia a fost luată ieri la ședința de Guvern, care în premieră și-a asumat răspunderea pentru pachetul de legi bugetar-fiscale pentru 2015. Din polița medicală în sumă fixă, Fondul de asigurări obligatorii de asistență medicală urma să acumuleze puțin peste 100 de milioane de lei.

Astfel, cei care vor trebui să-și cumpere poliță de asigurare medicală obligatorie pe cont propriu vor trebui să scoată din buzunar 4.056 de lei și nu 4.860 cum se preconiza, dacă aceasta s-ar fi scumpit.

Totuși, contribuția procentuală a angajatorilor și angajaților va fi de 9%, câte 4,5 la sută pentru fiecare parte. „Am venit cu amendamente la proiectul Legii bugetului asigurărilor medicale pentru 2015. Prin urmare, polița nu se va scumpi așa cum era prevăzut în proiectul anterior. Ce ține de scutirile care sunt aplicate pentru anul curent, pentru agricultori acestea vor fi de 75%, iar pentru celelalte categorii de persoane -50%” a declarat în cadrul ședinței Guvernului ministrul Sănătății, Mircea Buga.

Potrivit proiectului de lege, Fondul de asigurări obligatorii de asistență medicală pentru acest an urmează să acumuleze în total venituri de 5.160.098.4 mii lei, cu 100 de milioane de lei mai puţin decât sunt preconizate cheltuielile ( 5.260.098,4 mii lei).  

█  Polița medicală se scumpește. Legea Fondurilor pentru anul 2015 a fost aprobată de Guvern 

Cei mai mulţi bani în Fond urmează să fie acumulați din plata poliței de asigurare procentuală. Este vorba de aproximativ 2.730.280.4 miliarde de lei, iar din procurarea poliței în sumă fixă - puțin peste 100 de milioane de lei. Transferurile de la bugetul de stat pentru categoriile de persoane asigurate urmează să constituie 2.234.556.6 miliarde de lei, iar pentru Programele Naționale vor fi alocate 36.033.7 milioane de lei, cu 12 milioane mai mult în comparație cu anul trecut. „Veniturile și cheltuielile Fondului asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru 2015, precum și deficitul estimat la 100 de milioane de lei se păstrează neschimbate. Suma care urma să fie acumulată din asigurările individuale nu va avea de suferit, urmând a fi asigurate mai multe persoane din această categorie de cetățeni”, a declarat pentru Sănătate INFO, Mircea Buga.

Anterior, ministrul Sănătății Mircea Buga declara că deficitul de 100 de milioane va fi acoperit din Fondul de rezervă a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Buga a mai precizat atunci că cea mai mare parte din bugetul pentru sănătate va fi acordat pentru plata serviciilor medicale. Într-un comunicat plasat pe site-ul Parlamentului, preşedintele Comisiei pentru protecţie social, sănătate și familie, Oxana Domenti a solicitat Guvernului să revizuiască proiectul Legii bugetului fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2015. În demersul său, Domenti spune că majorarea prețului la polița de asigurare medicală în sumă fixă va crea dificultăți cetățenilor obligați prin lege să o procure.

  Polița medicală se scumpește, iar salariul doctorilor nu va crește nici cu un leu - Proiectul Legii Fondurilor pentru 2015 e în dezbateri 

Președintele Comisiei Sănătate a mai propus Guvernului să extindă cu încă trei luni termenul de procurare a polițelor de asigurare medicală obligatorie cu o reducere de 50% pentru persoanele fizice care se asigură în mod individual și cu 75% reducere pentru agricultori, de la data intrării în vigoare a Legii bugetului fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2015.

Amintim că aseară, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru întreg pachetul de legi bugetar-fiscale pentru 2015, inclusiv pentru Legea Fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală.  Premierul, Chiril Gaburici a argumentat deciziile respective prin faptul că: „s-a tergiversat elaborarea acestor proiecte, iar țara are nevoie de acţiuni ferme pentru asigurarea stabilităţii”.

 

█ Articole relaționate:

Costul poliței medicale rămâne neschimbat, până la adoptarea Legii fondurilor de asigurare medicală pentru anul 2015 

Vom plăti mai mult pentru polița medicală

CNAM – cu obligații doar pe hârtie. Compania nu s-a sesizat niciodată atunci când pacienții au avut de suferit în urma actului medical. Aceasta transferă responsabilitatea către instituțiile medicale