Redactor: Mihaela Ursu

Ian Pettigrew, un fotograf din Hamilton, Ontario a început, de curând,un proiect excepțional. Artistul a realizat o serie de fotografii, pe care le-a denumit "Fete sărate". Acestea reprezintă mai multe femei afectate de fibroză chistică. Fotograful a decis să pună în aplicare acest proiect, după ce a scris prima sa carte ,,Just Breathe’’, despre adulții care se luptă cu această boală.

În vârstă de 46 de ani, Iana fost diagnosticat cu fibroză chistică la vârsta de 38 de ani. Bărbatul spune că termenul sărat se referă la una dintre simptomele acestei boli -  de a avea pielea foarte sărată.

Prin acest proiect, Ian Pettigrew speră ca fiecare dintre noi să poată vedea fibroza chistică exact ca el - o imagine a unei femei neînfricate, cicatrici care au ascuns povești și zâmbete care pot inspira generațiile mai tinere.

"Majoritate oamenilor nu știu prea multe despre fibroza chistică. Chiar dacă știu, aceasta este încă percepută ca o boală a copilăriei", a povestit fotograful pentru Huffington Post din Canada. "Și nu există niciun leac. Durata medie de viață este în continuare puțin  peste 40 de ani."

 █  Reforme împotmolite. Medicii încă se conduc de documente învechite când tratează pacienții cu boli rare 

Pentru a-și realiza proiectul, Ian a ales 60 de femei, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Unele au pozat în costume de baie, altele chiar nud. Deși la început aveau dubii în privința acestei ședințe foto, ulterior femeile au simțit importanța lor în proiect. Ele spun că pozând și-au recăpătat controlul asupra corpului și cred că pot să inspire astfel femeile mai tinere care se confruntă cu aceiași boală.

Jumătate dintre femeile fotografiate au avut sau sunt în așteptarea unui transplant pulmonar dublu.

„Totul pornește de la rușinea față de propriul corp. Aceste femei au crescut cu cicatrici imense, lăsate de transplantul dublu la plămâni.Văzând cât de pozitive sunt , deși au această maladie, este chiar motivant să realizezi fotografii cu ele’’.

Fibroza chistică este cea mai frecventă boală genetică fatală. Ea afectează în esență sistemul digestiv și plămânii, se întâlnește la toate vârstele.

În acest moment, IanPettigrew nu-și poate extinde proiectul din cauza constrângerilor de timp și de bani. Cu toate acestea, el speră să-și umple albumul său foto cu femeii din Australia și din Statele Unite.

 Mai jos  puteți vedea o serie de poze emoționante cu femei care au fibroză chistică.

Notă:Fibroza chistică este o boală ereditară comună, care afectează întregul organism, provocând handicap progresiv şi deseori duce la moarte timpurie. Persoanele care au fibroză chistică au mucus gros şi lipicios, care se acumulează în căile lor respiratorii. Această acumulare facilitează bacteriile să crească şi să provoace infecţii, care la rândul lor pot bloca căile respiratorii şi sunt cauza tusei frecvente care duce la sputa groasă sau mucus, uneori sângeros. Pentru a supraviețui, bolnavii au nevoie de medicamente și antibiotice. Cu toate progresele științei șansa lor la viață este de până la aproximativ 40 de ani

 

█ Articole relaționate:

CAMPANIE// Ce știu medicii de familie despre fibroza chistică? - „Nu pot să vă explic ce este această boală. Nu aveți studii medicale și mi se pare suspect că îmi puneți astfel de întrebări” 

Replică, după replică. Ministerul Sănătății susține că bolnavii de fibroză chistică sunt asigurați cu medicamente și acuză Sănătate Info că publică informații nefondate, însă fără să aducă argumente