Redactor: Sorina Bujarov
Ajungi la spital şi ai nevoie de o transfuzie urgentă de sânge. Ce se întâmplă, însă, dacă în rezervele spitalului nu se găsește și grupa ta de sânge? Cercetătorii sunt foarte aproape de a găsi o soluţie care să rezolve această problemă pentru totodeauna.
Mai exact, ei susţin că dacă vor modifica o enzimă astfel încât aceasta să distrugă antigenii din tipul A şi B din sânge, acesta ajunge să aibă caracteristici similare grupei de sânge 0, donator universal.
Antigenele A şi B sunt zaharuri de la suprafaţa celulelor roşii din sânge. Combinarea antigenilor – unele celule sangvine având o antigenă, altele ambele sau altele niciuna - determină grupa de sânge: A, B, AB sau 0.
Grupa de sânge determină ce sânge poţi să primeşti în cazuri de urgenţă. Astfel, cei care au grupa 0 pot dona oricui deoarece nu au aceste antigene, care pot fi respinse de organism, în timp ce la celelalte grupe de sânge există indicaţii precise astfel încât transfuziile să nu ducă la apariţia unor reacţii imune adverse.
Donatorii de sânge vor fi anunțați dacă în sângele acestora vor fi depistați virusuri sau infecții
Cercetătorii de la Universitatea British Columbia au dezvoltat o enzimă care ar putea rezolva această problemă. Aceasta neutralizează antigenele, transformând practic grupele de sânge A sau B în 0.
”Conceptul nu este nou, însă până acum era necesar să folosim atât de multe enzime încât nu era foarte practic. Sunt însă încrezător că putem duce ideea la un alt nivel”, a precizat Steve Withers, unul dintre cercetători.
Enzima a fost creată printr-un proces care se numeşte ”evoluţie direcţionată”. Această metodă de ”inginerie” a proteinelor se bazează pe procesul selecţiei naturale şi permite direcţionarea acţiunii unei enzime, spre exemplu, către un scop prestabilit.
Rezultatele cercetătorilor canadieni au fost publicate în Journal of the American Chemical Society.
█ Articole relaționate:
Legile moldovenești, de vină pentru faptul că oamenii nu pot afla la timp dacă sunt sau nu bolnavi