Autor: Irina Papuc
Ministerul Sănătății va putea să decidă scăderea prețului la medicamente fără ca acest lucru să fie convenit cu importatorii. Pentru ca acest lucru să se întâmple, există cazuri clar stabilite – moneda națională trebuie să se aprecieze constant cu 3 la sută în raport cu monedele internaționale pe un termen de cel puțin o lună. Până acum, legislația prevedea doar scumpirea medicamentelor atunci când valuta creștea, iar procesul invers – de ieftinire - nu avea loc niciodată.
În ultima jumătate de an moneda euro și dolarul au atins valori istorice. Deprecierea puternică a leului a provocat în luna februarie un val de scumpiri la medicamente, iar autoritățile nu au avut de ales și au acceptat toate solicitările importatorilor de medicamente de a majora prețurile, care sunt înregistrate în țara noastră în valută. Astfel, printr-un singur ordin semnat de Ministerul Sănătății au fost scumpite o treime din preparate.
Din păcate, legislația din domeniul farmaceutic permite acest lucru - de fiecare dată când prețul se producător aprobat în lei se modifica în raport cu valuta ţării producătoare, fie dolar sau euro, cu mai mult de 5 la sută, importatorii aveau dreptul să ceară majorarea prețului. Ulterior, prețul rămânea majorat, chiar și la înregistrarea unei aprecieri a leului. Problema era să nimeni nu era interesat să ceară o scădere a prețului. Acest lucru îl va putea face Ministerul Sănătății acum, fără să se consulte în prealabil cu importatorii, după ce Legea cu privire la medicamente a fost modificată.
Astfel, articolul 6 conține un alineat nou care prevede faptul că Ministerul Sănătății poate revizui prețul la medicamente la cererea solicitantului sau din oficiu „în cazul în care se constată aprecierea cu 3 la sută și mai mult a monedei naționale în raport cu valuta prețului inclus în Catalogul Național de prețuri, pe parcursul a cel puțin o lună”. Legea modificată a fost publicată în Monitorul Oficial pe 28 aprilie.
Reacțiile nu au întârziat să apară. Ministerul Sănătății a anunțat că a reușit să obțină o reducere de preț la 219 titluri de medicamente. Diminuarea înregistrată la fost de 4,36 la sută.
În Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ 6 mii de titluri de medicamente. Peste 80 la sută dintre acestea sunt de import.
█ Articole relaționate:
Medicamentele comercializate în farmaciile din Moldova s-ar putea ieftini