Autor: Irina Papuc

Rezistă cu greu de pe o lună pe alta, cu bugete prea mici în comparație cu necesitățile reale. Toate instituțiile medicale din țară activează la limită, în așteptarea contractelor adiționale, pe care urmează să le semneze cu CNAM. Când se va întâmpla acest lucru, directorii nu au habar, deși Legea Fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală a fost aprobată deja de o lună. Până atunci banii care sunt abia de le ajung ca să plătească salariile doctorilor și să cumpere medicamente. Unii doctori nu mai beneficiază de coeficienți de multiplicare majorați din aceeași cauză – bani sunt prea puțini, în consecință – salariile tot mici rămân.

Principalul - salarii și medicamente. Restul așteaptă

 Medicina de familie, prost finanțată și în acest an. Unii manageri spun că riscă să nu mai poată achita salariile doctorilor 

Este mijlocul lunii mai, iar instituțiile medicale din țară încă activează cu un buget provizoriu. Problema este că managerii nu au idee cum să împartă banii astfel ca să le ajungă și asta pentru că nu au semnat contracte adiționale cu CNAM. Aceasta trebuia să se întâmple la scurt timp după aprobarea Legii Fondurilor, însă lucrurile par să bată pasul pe loc. Până atunci, acestea supraviețuiesc cu realitățile anului 2015 însă cu posibilitățile lui 2014, deoarece finanțarea a rămas la nivelul anului trecut.

La Cimișlia, de exemplu, managerul are grijă ca toți medicii să-și primească salariile, să fie procurate medicamente și consumabile și să fie achitate serviciile comunale. Restul - mai așteaptă. „Important este să avem medicamente și să dăm salariile. Nu ne permitem să înnoim tehnica medicală și nici să procurăm unele mărunțișuri, care nu sunt esențiale, dar utile – ca de exemplu mături, etc. Am lăsat pentru mai târziu și unele reparații curente”, spune Maria Florea, director la Spitalul raional din Cimișlia.

Centrele Medicilor de Familie funcționează și ele cu dificultate. Șefa CMF de la Nisporeni spune că, paradoxal, problema deficitului de cadre medicale, de fapt, îi salvează în această situație. „La noi rata de asigurare cu specialiști este de 60 la sută, de aceea ne permitem acum să dăm salariile la toată lumea. Chiar dacă unii doctorii cumulează este mai ușor să dai salarii la mai puțini oameni. Cei care au un nivel de asigurare cu medici mai mare chiar se confruntă cu probleme”, spune Vera Tăbăcaru. Aceasta susține că mari dificultăți ar putea fi cu angajații auxiliari și anume că salariul mediu pe economie este prognozat să crească, iar ea nu are bani să le asigure și lor o creștere. În total ar fi vorba despre 30 de angajați.

La Chișinău e haos

 Cu ce se ocupă doctorii din Moldova care au părăsit sistemul medical și în ce condiții ar accepta să poarte din nou halatul alb. Unora, un salariu de 7.000 de lei le-ar fi de-ajuns 

Managerul spune că a încercat să afle de la Companie când urmează să primească restul banilor. „Ni s-a spus să așteptăm, că vom fi invitați pe parcursul acestei luni pentru semnare. Urmează să mai primim 10 la sută din valoare primului contract, adică încă 1 milion de lei”.

La Bălți lucrurile tot nu stau bine. Centrul Medicilor de Familie de aici lucrează deja în deficit, iar suma ajunge la 6 milioane de lei. Managerul de aici, Veaceslav Batâr, spune că a procurat mai puține consumabile ca să-i ajungă bani și pentru alte cheltuieli, însă problema nu are cum să se rezolve, decât cu semnarea unui contract adițional.

La Chișinău aceeași problemă – instituțiile medicale abia de rezistă cu ce au. Responsabilii de la Direcția Sănătate a Primăriei spun că este un haos total și asta pentru că nu se știe ce valoare vor avea contractele care urmează să fie semnate. „Este mare haos din cauză că se lucrează cu un buget provizoriu. Atunci când ai un buget planificat, poți stabili un plan de cheltuieli. Noi în schimb am planificat la începutul anului statele de personal și coeficienții de multiplicare, în schimb bani avem la fel ca și anul trecut. Nu am cifre concrete acum, însă primim informații că activitatea este în dificultate și s-ar putea aprofunda în o lună sau două, dacă nu se vor încheia alte contracte”, spune și Mihai Moldovanu, șeful Direcției municipale de sănătate. Acesta însă nu știe când va fi realizat acest lucru.

Între timp, CNAM a emis un răspuns prin care informează că până la 30 de zile de la intrarea în vigoare a Legii Fondurilor contractele vor fi semnate, așa cum este prevăzut în contractul-tip, încheiat între instituția medicală și CNAM. Guvernul și-a asumat răspunderea pentru Legea Fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru 2015 la 9 aprilie.

 

 Articole relaționate:

Guvernul s-a răzgândit. Polița medicală procurată individual nu se scumpește 

Polița medicală se scumpește, iar salariul doctorilor nu va crește nici cu un leu - Proiectul Legii Fondurilor pentru 2015 e în dezbateri 

Se folosesc de lacunele din legi. Procurorii din Moldova se tratează gratuit în spitalele din Moldova, nimeni pentru ei însă nu plătește