Autor: Sorina Bujarov
Vor să fie angajați și remunerați însă fără să poarte vreo responsabilitate pentru activitatea pe care o practică. Vorbim despre rezidenții din Moldova care se declară împotriva inițiativei legislative ce ar legaliza încadrarea lor în câmpul muncii, discutată săptămâna trecută în Parlament. Principalul argument pe care îl aduc – un medic rezident nu trebuie să poarte aceeași responsabilitate juridică precum un doctor cu acte în regulă.
„Din mica noastră experienţă vedem că pot apărea situaţii neprevăzute, pe care noi nu ni le putem asuma, deoarece încă nu suntem specialişti cu experienţă. Iniţiativa legislativă a doameni Stratan nu rezolvă problema salarizării rezidenţilor. Am creat un grup de lucru format din rezidenţi pentru a elabora nişte cerinţe comune în privința a ceea ce ar trebui să se modifice şi vom avea o discuţie cu autorul proiectului de lege. Eu mi-aș dori un venit de minim de 3.000 de lei”, a afirmat pentru Sănătate INFO Victor Juncu, rezident.
Viitorii medici și-au argumentat poziția într-o scrisoare, semnată de aproximativ 200 de viitori doctori, care a fost remisă rectorului Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. În document aceștia scriu că nu sunt de acord cu inițiativa legislativă a Valentinei Stratan, care, pe lângă faptul că le oferă dreptul legal de a fi angajați în instituțiile medicale, le impune și responsabilitate juridică faţă de actul medical, la fel ca în cazul unui medic în toată legea.
„Rezidenții nu susțin această ințiativă legislativă, deoarece promulgarea acesteia ar schimba statutul medicilor rezidenți și le-ar acorda acestora dreptul de a profesa în calitate de medici, ceea ce intră în contradicție cu scopul studiilor postuniversitare de rezidențiat, și anume de pregătire a viitorilor medici. Nu considerăm necesare alte modificări legislative sau de procedură pentru ca medicii rezidenți să fie angajați și salarizați legal în calitatea lor de „medici rezidenți” și nu în calitate de „medici”. Acest proiect nu reprezintă soluția juridic corectă întru realizarea scopului propus”, se precizează în scrisoarea înaintată rectorului universității.
În document, viitorii medici mai precizează că legislația actuală permite angajarea acestora în instituțiile medicale din țară și că nu este nevoie de alte modificări legislative în acest sens. Drept argumente, aceştia citează mai multe documente: Clasificatorul ocupațiilor – în care se regăsește profesia de „medic rezident”, Hotărîrea de Guvern nr. 791 – care prevede angajara și salarizarea rezidenților, Ordinul MS cu privire la medicii rezidenți și Regulamentul cu privire la studiile postuniversitare prin rezidenţiat.
După ce ieri au participat la o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Universității, o bună parte dintre ei şi-au schimbat poziţia. Aceştia vor deja să ajungă la un consens cu deputaţii din Comisia protecţie socială, sănătate şi familie.
„Cei de la Minister ne-au explicat că procesul de angajare a medicilor rezidenţi este mult mai complex, din cauză că noi facem practică câteva luni în diferite spitale.Iniţiativa doamnei Stratan este bună, însă nu s-a ţinut cont de toate aspectele – dumneai propune modificarea Legii privind exercitarea profesiunii de medic, noi însă suntem rezidenţi”, spune Iurie Arian, unul dintre rezidenţii care au semnat scrisoarea adresată rectorului USMF „Nicolae Testemiţanu”.
Iurie este şi el rezident, însă, ca şi mulţi dintre colegii săi, nu a fost angajat şi nu este remunerat pentru munca pe care o face. Spune că un medic rezident nu poate trăi doar din bursa de 1.000 de lei şi că problema salarizării trebuie rezolvată cât mai curând posibil.
În aceeaşi situaţie este şi Drăgălina, rezident în anul I. Aceasta spune că ei, dar și colegilor săi, le este indiferent cum ajung banii la ei, fie este vorba de salariu sau de bursă, însă ei trebuie să aibă o sursă de venit care să fie de măcar un salariu minim pe economie.
„Dacă totuşi se propune modificarea Legii privind exercitarea profesiunii de medic, atunci să se modifice până la urmă. În document trebuie să se precizeze care sunt responsablităţile noastre, la fel cum se precizează în cazul medicilor, dar nu să ne pună pe acelaşi cântar ca și doctorii cu ani buni de experienţă. Noi vrem ca fişa noastră de post să rămână aceeaşi, să fim curaţi de specialişti cu experienţă, însă avem nevoie şi de un salariu sau o bursă normală, ca să avem şi noi din ce trăi”, a subliniat Drăgălina.
Amintim că un membru al Comisiei sănătate din Parlament a elaborat un proiect de lege care ar urma să ajusteze legislația medicală, la realitățile actuale, în ceea ce ține de angajarea medicilor rezidenți în spitalele din țară. Deși a fost inclus pe ordinea de zi, documentul nu a fost supus votului, urmând să fie identificată o soluție în aceste zile.
█ Articole relaționate:
Rezidenții din două instituții medicale și-au primit salariile promise de Guvern