Redactor: Sorina Bujarov

O terapie revoluţionară, administrată sub forma unei combinaţii de două medicamente, are potenţialul de a ameliora considerabil calitatea vieţii pentru pacienţii diagnosticaţi cu fibroză chistică.

Persoanele diagnosticate cu această boală mor adeseori înainte de a împlini vârsta de 40 de ani, din cauza cheagurilor de mucus care produc leziuni la nivelul plămânilor, făcându-i pe pacienţi să devină extrem de sensibili la infecţii. Într-un studiu realizat pe un eşantion de 1.108 pacienţi, publicat recent în New England Journal of Medicine, s-a demonstrat că o combinaţie de medicamente are capacitatea de a surmonta erorile genetice care cauzează fibroza chistică şi de a creşte considerabil speranţa de viaţă a pacienţilor.

Erorile apărute în ADN-ul bolnavilor - moştenite de la părinţi - avariază „maşinăria” de ordin microscopic care controlează concentraţiile de sare şi de apă de la nivelul mucoasei plămânilor. Rezultatul constă într-un mucus gros care produce apoi diverse leziuni la nivelul plămânilor.

Antibioticele contribuie la prevenirea infecţiilor şi o serie de medicamente pot să determine eliminarea acelui mucus, dar ele nu rezolvă problema medicală fundamentală, genetică, a acestor pacienţi.

 █ REPORTAJ FOTO//„Fete sărate”, un proiect inedit care arată puterea femeilor afectate de fibroză chistică. Un fotograf a imortalizat povești excepționale 

O combinaţie de medicamente - lumacaftor şi ivacaftor - a fost creată pentru a repara acea „maşinărie” de ordin microscopic.

Testele au arătat că pacienţii cărora le-a fost administrat acest cocktail de medicamente timp de 24 de săptămâni au beneficiat de o funcţionare mai bună a plămânilor.

Fibroza chistică afectează de asemenea mucoasa stomacală, iar medicii au fost bucuroşi să constate că pacienţii trataţi cu această terapie revoluţionară au reuşit să adauge câteva kilograme în timpul studiului. Cu toate acestea, mai multe tipuri de erori apărute la nivelul ADN-ului pot duce la apariţia fibrozei chistice.

Noua combinaţie de medicamente este eficientă pentru aproximativ jumătate dintre pacienţii diagnosticaţi cu această boală. Administrarea unui singur medicament dintre cele două corectează doar un mic procent din acele erori genetice.

 

 Articole relaționate:

CAMPANIE// Ce știu medicii de familie despre fibroza chistică? - „Nu pot să vă explic ce este această boală. Nu aveți studii medicale și mi se pare suspect că îmi puneți astfel de întrebări” 

Replică, după replică. Ministerul Sănătății susține că bolnavii de fibroză chistică sunt asigurați cu medicamente și acuză Sănătate Info că publică informații nefondate, însă fără să aducă argumente 

Premierul, dus în eroare de către ministrul Andrei Usatîi. Bolnavii mor cu zile în lipsa medicamentelor, în timp ce ministrul afirmă că ele există. O firmă israeliană ar vrea să intre pe piață