Redactor: Sorina Bujarov

Alexandra suferă de glosofobie, adică de teama de a vorbi în public. A apelat la profesorul Daniel David ca să câştige mai multă încredere în sine. Mai exact, tânăra beneficiază de terapie virtuală, ceva unic în România, dar și în întreaga Europă. Cu ajutorul tehnologiei a fost creat un spaţiu în care pacienta interacţionează cu o sală plină cu oameni. Metoda de tratament este revoluţionară şi a fost aplicată în România de profesorul Daniel David. Deşi i s-a propus să rămână definitiv la un important institut de cercetare din New York, psihologul s-a întors în România pentru a construi ceva revoluționar.

 „Am creat prima clinică de psihologie din ţară în care toate rezultatele noastre din cercetare care se dovedesc valide se întorc în comunitate. Astfel, cei care doresc să vină la clinică au acces la cele mai avansate tehnici existente în acest moment în lume, nu doar în ţară”, a declarat profesorul Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie al Universităţii Babeş-Bolyai, pentru Digi 24.

Clinica, printre cele mai bine dotate din toată lumea, a fost creată în anul 2010 după modelul celor de la universităţile de profil din Statele Unite ale Americii, unde Daniel David a urmat un program post-doctoral. Cu o investiţie de un milion şi jumătate de euro, bani europeni, cubul virtual Matrix este piesa de rezistenţă a proiectului. Experienţa trăită în cubul virtual este cât se poate de reală, unde te simţi ca şi cum ai fi fost într-un parc de distracţii. Cu un astfel de exerciţiu se poate trata, de exemplu, frica de înălţime.

 Medicina evoluează – doctorii au identificat un nou tratament care poate îmbunătăți viața persoanelor cu o boală genetică incurabilă

După deschiderea centrului de psihoterapie prin realitate virtuală profesorul Daniel David a atras zeci de proiecte şi finanţări internaţionale. Cel mai mare este, de departe, proiectul Dream, care cercetează efectele terapiei cu roboţi în şedinţele de consiliere a copiilor cu tulburări din spectrul autist. Pentru acest proiect, cercetătorii clujeni au obţinut de la Comisia Europeană nouă milioane de euro, cel mai mare grant derulat vreodată la Universitatea Babeş-Bolyai.

„Studiile arată că simplitatea lor, faptul că sunt foarte predictibili, îi ajută pe copii să stabilească o interacţiune mai bună decât cu un terapeut”, afirmă psihologul Cristina Costescu.

Pe lângă roboţii terapeutici, profesorul Daniel David a mai creat la centrul său jocuri, aplicaţii pe telefon, dar şi jucării şi benzi desenate pentru copiii cu tulburări din spectrul autist. „Cred că are o viziune asupra modului în care ar putea să evolueze domeniul psihologiei, psihoterapiei. Şi faptul că ai o viziune îţi oferă o direcţie pe care poţi să mergi ca şi doctorand sau post-doctorand”, a afirmat Silviu Mâţu, cercetător.

„Faţa psihologiei se va schimba. Ce facem noi acum şi pare aşa mai diferit de ce se întâmplă în majoritatea domeniului va deveni set de bune-practici şi psihologia va deveni tot mai tehnologică”, a afirmat Daniel David. Profesorul este convins că viitorul aparţine tehnologiei şi demonstrează că se poate face performanţă în orice țară, atât timp cât ai viziune şi crezi cu adevărat în ceea ce faci.

 

 Articole relaționate:

O nouă șansă la viață pentru pacienții care au nevoie de transplant. Organele vor putea fi menținute în viață și până la 24 de ore, în afara corpului uman 

O nouă metodă care ar putea ajuta oamenii să-și revină aproape complet după un infarct miocardic a fost descoperită de specialiști australieni

Primul medicament 3 în 1, aprobat în Europa care protejează oamenii de recidiva unui infarct de miocard