Autor: Irina Papuc

Încă un dosar în care sunt implicați responsabilii de la Ministerul Sănătății. CNA a pornit o procedură de urmărire penală, după ce s-a autosesizat la începutul acestui an, în privința softului Ministerului Sănătății pentru medicina primară, care ne-a costat din bani publici 1 milion de euro. Dosarul penal este deschis în baza articolului 328 din Codul Penal, care prevede depășirea atribuțiilor de serviciu prin prejudicierea bugetului public cu 20 de milioane de lei.

Dosarul penal pornit de CNA vizează factorii de decizie de la Ministerul Sănătății care au organizat licitația pentru desemnarea unui câștigător pentru dezvoltarea softului Medex pentru medicina primară. Potrivit ofițerului de presă al CNA, Angela Starinschi, dosarul este pornit pe fapt și anume pentru depășirea atribuțiilor de serviciu.

„În cadrul anchetei au fost ridicate documente care au stat la baza achiziției. Acum urmează să fie făcute expertize la documentele care stau la baza deciziei de desemnare a câștigătorului licitației și totodată urmează să fie stabilit dacă a existat acordul Cancelariei de Stat și Centrului de Guvernare Electronică. Prejudiciul estimat este aproape 20 de milioane de lei”, a explicat Starinschi. Totodată, în cadrul anchetei urmează să fie identificate sursele din care au fost plătiți cei 20 de milioane de lei pentru dezvoltarea softului. În plus, Ministerul Sănătății s-a ocupat și de procurarea mai multor calculatoare și imprimante pentru instituțiile medico-sanitare primare, fără să fie clară proveniența banilor și suma totală cheltuită.  

Sănătate INFO.MD a scris pe 3 decembrie despre faptul că Ministerul Sănătății și-a depășit atribuțiile atunci când a organizat o licitație pentru dezvoltarea softului de uz medical Medex. De altfel, autoritatea a anunțat anterior că cele 19 milioane cheltuite au fost folosite pentru construcția unui nou software și nu au pomenit de vreo legătură cu Medex, care încă funcționează în unele centrele ale Medicilor de Familie. Grupul de lucru a desemnat câștigătoare o companie care este succesoare a uneia din România, dar care are numele pătat, fiind acuzată cu câțiva ani în urmă de furt intelectual.  Doi membri ai grupului de lucru, care fac parte din Centrul de Guvernare Electronică, nu și-au pus semnăturile pe document. Unul dintre aceștia a declarat că suma cheltuită de autorități pentru un soft care nici măcar n-a fost extins la nivelul spitalelor, este foarte mare și că nu este justificată.

Licitația a fost organizată în perioada în care ministru al Sănătății era Andrei Usatîi. Actualul ministru, Mircea Buga, a semnat recent un ordin prin care a desemnat o comisie care să evalueze softul, cu fiecare componentă în parte. În cadrul unui interviu pentru Sănătate INFO, Buga a declarat că softul se îmbunătățește acum și că speră că acesta își va justifica banii. Oficial, darea în primire a softului SIA AMP urmează să aibă loc la 1 iulie.

 

 Articole relaționate:

CNA s-a autosesizat în cazul softului Ministerul Sănătății, „reparat” cu 1 milion de euro

ANCHETĂ// Softul Ministerului Sănătății - „reparație” de 1 milion de euro a unui soft deja creat din fonduri europene. Conjuncturi neclare și decizii dubioase 

Cine este compania care a câștigat 1 milion de euro pentru softul creat de Ministerul Sănătății. Aceasta câștigă anual alte sute de mii de lei din contractele cu spitalele