Autor: Cristina Straton

Maternitatea aduce schimbări mari în viața unei femei, însă uneori, chiar dacă acestea își doresc foarte mult un copil, pot experimenta stări depresive. Pentru unii poate părea inexplicabil, însă proaspetele mămici știu cel mai bine – între scutece, nopți nedormite și prea multe experiențe în premieră, se poate strecura îndoiala, frica și chiar sentimentul de inutilitate. Unele femei aleg să tacă, altele – să lupte. Și cum socializarea este cel mai bun antidot, la Chișinău a fost organizat primul eveniment în aer liber pentru mămici și copii.

Ecaterina Demcencov spune că a înțeles pe propria piele că o pasiune schimbă multe lucruri pentru o mamă. Ea are doi copii, iar atunci când s-a născut primul a luat decizia că își va dedica timpul exclusiv lui, astfel a lăsat job-ul și studiile. „În foarte scurt timp am înțeles că este foarte greu, și fizic și psihologic, să mă ocup doar de copil. Am ajuns să spăl, să fac mâncare și să mă întreb cine, de fapt, sunt eu. E foarte frumos să ai un copil, dar trecerea de la o viață agitată la cea de mamă, care se ocupă doar de copil, te epuizează” povestește Ecaterina.

Chiar dacă inițial pot simți sentimentul de vinovăție că ajung în depresie tocmai în cel mai fericit moment al vieții lor, până la urmă mămicile găsesc tăria de caracter să comunice. Astfel, Ecaterina, împreună cu sora Irina și prietena Eugenia, s-a gândit că un eveniment dedicat doar mămicilor și familiei, le-ar scoate și din case, și din stările depresive. Acestea au lansat un club pentru mămici „Go Mama”, iar duminică a avut loc primul eveniment dedicat familiei. Parcul Dendrariu s-a transformat într-o zonă de zâmbete, distracție și timp petrecut util. O poieniță întreagă s-a umplut dis-de-dimineață cu pici, mămici, tătici și bunici fericiți. Toți s-au adunat la iarbă verde, fiind mobilizați de grupul de mămici care au organizat în aer liber un adevărat atelier pentru toată familia.

Astfel, picii au avut parte de distracție, mămicile au putut să se relaxeze și să-și împărtășească impresiile, iar tăticii au discutat despre rolul lor în educația copiilor. Organizatorii au ținut cont chiar și de cele mai mici detalii – au amenajat locuri speciale pentru schimbatul scutecelor sau alăptat și au instalat coșuri de gunoi, așa încât niciun deșeu să nu rămână după eveniment.

Ca să le ocupe timpul, evenimentul organizat de grupul de mămici „Go mama” a fost împărțit pe zone – master-clas culinar, creativ shop, zona baby, etc. Astfel, mămicile au avut posibilitatea să afle ce hobby-uri au de când stau acasă cu micuții lor, ce pot să pregătească gustos și sănătos și chiar au putut cumpăra diverse lucruri hand-made pentru ele și pentru copii.

Olga este mamă a doi copii. Femeia mărturisește că rareori își permite să iasă din rutina zilnică și să-și dedice mai mult timp sie. „E minunat aici, îmi place mult cum au organizat, eu pot discuta cu alte mămici, iar fetele mele se pot juca în zona creată special pentru ele”, povestește Olga.

„Proiectul Go Mama a fost creat pentru susținerea mamelor care cad în depresie după naștere. Vrem că acestea să înțeleagă că maternitatea oferă noi oportunități și posibilități. Vrem să inspirăm mamele că pot fi la fel de active, iar în perioada maternității pot descoperi pasiuni și pot face foarte multe lucruri frumoase”, afirmă Eugenia Ionel una dintre organizatoare. Ea adăugat că prin acest eveniment au vrut să arate că viața unei femei după naștere abia începe.

În paralel, în zona de învățare părinții puteau merge la seminare tematice dedicate relației dintre părinți și copii. Unul dintre cele patru seminare a fost dedicat în exclusivitate tăticilor.

În deschierea evenimentului ei au dansat împreună cu copiii lor în stilul yoga. Apoi, copiii mai măricei au putut practica acest tip de sport. „Yoga este un complex de exerciții care permit copiilor să fie mai răbdători, să-și controleze emoțiile și să se autocunoască. Exercițiile practicate în yoga cultivă valorile esențiale pentru un copil, dragostea, răbdarea, prietenia, concentrarea ... și totodată îi învață să ducă un mod de viață sănătos”, povestește Andrei Liutih, instructor yoga.

Mămicile s-au arătat încântate de eveniment și au spus că și-ar dori mai multe astfel întâlniri, unde poată socializa și totodată să știe că copiii lor sunt în siguranță.„Îmi place enorm, e foarte bine, pot să cunosc ceva nou și fata mea se poate juca în voie, este foarte binevenit un astfel de eveniment ” Ana, mama unei fetițe de patru ani.

„E frumos ce se organizează aici, eu pe când eram mamă nu am avut parte de astfel de evenimente, dar acum am venit cu nepoțica și este foarte drăguț aici” povestește Lilia, bunica unei fete de trei ani. „Am venit cu soția și copilul, mă bucur că este un astfel de eveniment, soția se poate distra și relaxa un pic, căci să crește un copil poate fi foarte stresant” explică Andrei, tatăl unei fetițe de opt luni.

Evenimentul de ieri a fost organizat în premieră și are drept scop promovarea diverselor activități pentru mămicile cu copii, astfel încât acestea să se poată bucura de viață la fel de bine cum se bucurau și înainte de naștere.

 

 Articole relaționate:

Cât de periculoasă este depresia înainte și după naștere. „În Moldova am avut femei care au încercat să se sinucidă, să-și taie venele, să consume excesiv pastile“ 

„O adolescentă din Chișinău a intrat într-o farmacie, și-a cumpărat zeci de pastile și le-a înghițit în văzul oamenilor“. Își pun capăt zilelor pentru a atrage atenția părinților 

Galina Leșco, obstetrician-ginecolog. „Am avut cazuri când părinții au venit cu fetița însărcinată în 30 de săptămâni și ne-au spus: Tăieți-o, omorâți-o, faceți ce vreți, dar daține-o fără copil”