Autor: Sorina Bujarov

Femeia de 68 de ani care acum câteva zile a intrat în comă din cauza unei infecții și a intestinului gros spart, în urma unei clisme, a decedat. Pacienta și-a făcut singură procedura, deși era spitalizată la Institutul Mamei și Copilului. Informația a fost confirmată pentru Sănătate INFO de către viceministrul Sănătății Andrei Uncuța. Responsabilul a mai precizat că pacienta era în stare critică și că a decedat în această dimineață, la ora 7 și 10 minute.

„Era în stare critică. Ministerul Sănătății a creat o comisie, care va analiza toate circumstanțele acestui caz, inclusiv rezultatele necropsiei, care vor arăta cauza decesului pacientei. Ulterior Ministerul Sănătății va veni cu concluziile finale pe marginea acestui caz”, a declarat pentru Sănătate INFO viceministrul Andrei Uncuța.   

Amintim că pacienta a ajuns în stare critică la Spitalul Clinic Republican, după ce doctorii de la Institutul Mamei și Copilului, unde aceasta era inițial spitalizată, i-au permis să-și facă singură clismă. Procedura a fost necesară, deoarece femeia urma să fie supusă unei intervenții chirurgicale la uter. În timpul procedurii de clismă s-a spart intestinul gros. Deși a fost operată de urgență de câteva ori, starea ei nu s-a ameliorat.

De altfel, responsabilii de la Ministerul Sănătății spun că Cadrele medicale de la Institutul Mamei și Copilului, care i-au permis femeii să-și facă singură clismă, au greșit atunci când au făcut acest lucru. Aceștia spun că procedura  trebuia efectuată obligatoriu de către un lucrător medical instruit.

„Dacă această procedură a fost indicată trebuie să fie efectuată de personalul medical instruit. Se efectuează în spital de către moașă sau asistenta medicală care este instruită și are deprinderile respective”, a declarat pentru Publika TV, preşedintele Comisiei Obstetrică şi Ginecologie a Ministerului Sănătăţii, Iurie Dondiuc. 

 

█ Articole relaționate:

CAMPANIE// Malpraxisul va fi soluționat doar în instanță. Proiectul de lege actual interzice orice formă de soluționare extrajudiciară 

CAMPANIE// Răspunderea pentru malpraxis. Cazul unei tinere de 22 de ani care a murit după ce a făcut stop cardio-respirator. Cine se face vinovat 

Încă un posibil caz de malpraxis în Moldova. O pacientă se află în stare critică, după o procedură ce i-a spart colonul. Doctorii i-au permis să-și facă singură intervenția