Autor: Sorina Bujarov

Cadrele medicale de la Institutul Mamei și Copilului, care i-au permis unei paciente în vârstă de 68 de ani să-și facă singură clismă, iar în consecință și-ar fi spart colonul, au greșit atunci când au decis acest lucru. Procedura, spun responsabilii de la Ministerul Sănătății, trebuia efectuată obligatoriu de către un lucrător medical instruit. Cazul acestei femei scoate la iveală însă alte câteva probleme din sistemul de sănătate național. Moldova nu are standarde bine definite în ceea ce ține de pregătirea pacienților pentru intervenții și cine, totuși, e responsabil de acest lucru.

În Moldova nu există un protocol clinic care ar stabili clar ce intervenții preoperatorii sunt necesare în cazul prolapsului genital, afecțiune de care suferea pacienta de la Institutul Mamei și Copilului. Acest lucru este confirmat de un reprezentant al Ministerului Sănătății, responsabil de calitatea serviciilor medicale. „În spitale, pacienților nu trebuie să le permiți să-și facă proceduri medicale, indiferent de cât de simple ar fi acestea. Pe subiectul dat nu avem un protocol clinic. În lipsa acestuia medicii acționează în baza standardelor. Părerea mea este că într-un spital, medicii nu trebuie să dea voie unui pacient să-și facă singur o anumită procedură medicală. Este părerea mea personală. Nu pot să vă zic dacă acest aspect este indicat sau nu în vreun document. În Moldova însă nu avem un protocol clinic național pentru prolaps genital”, a precizat specialistul, pentru Sănătate INFO.

„Dacă această procedură a fost indicată trebuie să fie efectuată de personalul medical instruit. Se efectuează în spital de către moașă sau asistenta medicală care este instruită și are deprinderile respective”, a declarat pentru Publika TV, preşedintele Comisiei Obstetrică şi Ginecologie a Ministerului Sănătăţii, Iurie Dondiuc.

 De 10 ani pacienților din Moldova li se încalcă un drept important. Legea îi protejează doar pe hârtie 

De obicei, spun specialiștii, în protocoalele clinice se indică ce intervenții sunt necesare în cazul unor maladii și ce personal medical este responsabil pentru efectuarea acestora.

Amintim că o femeie în vârstă de 68 de ani este acum în stare gravă la Spitalul Republican, după ce doctorii de la Institutul Mamei și Copilului unde era inițial spitalizată i-au permis să-și facă singură clismă. Procedura a fost necesară, deoarece femeia urma să fie supusă unei intervenții chirurgicale la uter. În timpul procedurii de clismă s-a spart intestinul gros. Deși a fost operată de urgență de câteva ori, medicii de la Spitalul Clinic Republican spun că șansele ei de supraviețuire sunt mici.

„Starea este foarte gravă. A necesitat câteva reintervenții chirurgicale. Starea colonului putea fi examinată preventiv, dacă avea careva semne. Probabil erau ceva semne la care nu s-a atras atenția din cauza patologiei ginecologice”, a declarat pentru Publika TV vicedirectorul Spitalului Clinic Republican, Sergiu Ungureanu.

Rudele femeii îi acuză de neglijență pe medicii de la Institutul Mamei și Copilului. Ei afirmă că cea care i-ar fi efectuat clisma pacientei a fost, de fapt, asistenta medicală.

 Sute de doctori moldoveni, urmăriți penal pentru că au încălcat normele de acordare a asistenței medicale. Câți dintre ei ajung să fie condamnați 

„I s-a făcut această procedură de asistenta medicală. După care pacienta s-a simțit rău și a cerut ajutor medicilor. La ora 3.00 noaptea, luni spre marți, a fost transportată de urgență la Spitalul Clinic Republican”, a afirmat nepoata femeii.  

Responsabilii de la Institutul Mamei și Copilului au însă o altă versiune. „Dumneaei și-a făcut singură clisma. Noi am făcut o anchetă de serviciu și am constatat că ea și-a făcut procedura. Și din spusele lucrătorilor medicali și din spusele colegei de salon reiese că ea a solicitat să-și facă singură clisma. Procedura a fost făcută în prezența lucrătorilor medicali, dar acțiunile le-a efectuat pacienta. Noi nu avem dreptul să-i interzicem femeii acest lucru. Categoric nu. Femeia nu a fost lăsată fără supraveghere. Incidentul a fost depistat imediat”, a precizat pentru Sănătate INFO Ștefan Gațcan. Managerul însă nu ne-a răspuns în cele din urmă cât de corect procedează lucrătorii medicali atunci când încredințează pacienților să-și facă singuri diverse proceduri medicale, motivând că este ocupat.  De asemenea, nu am putut afla de la el dacă pacienta a fost informată despre riscurile care pot să apară în urma unei intervenții efectuată de ea înseși și nu de specialist.

Ministerul Sănătății a confirmat pentru Sănătate INFO că deja a fost creată o comisie, care urmează să ancheteze acest caz. 

Notă: Clisma evacuatorie este o procedură medicală ce constă din eliminarea materialelor fecale din intestine. Procedura se face pentru a pregăti bolnavul pentru anumite examinări sau intervenții chirurgicale asupra rectului sau alte organe, sau cu scop terapeutic.

 

█ Articole relaționate:

CAMPANIE// Malpraxisul va fi soluționat doar în instanță. Proiectul de lege actual interzice orice formă de soluționare extrajudiciară 

CAMPANIE// Răspunderea pentru malpraxis. Cazul unei tinere de 22 de ani care a murit după ce a făcut stop cardio-respirator. Cine se face vinovat 

CAMPANIE// Unul face, altul răspunde. Spitalele și doctorii se acționează în judecată unii pe alții, în lipsa unei legi care să prevadă clar cine și când răspunde în caz de malpraxis