Redactor: Sorina Bujarov

Ucraina încetează acțiunile de judecată împotriva Australiei. Ministerul Economiei și Comerțului din Ucraina a publicat un comunicat de presă prin care informează oficial că instituția a decis să pună capăt disputei cu Australia, privind aspectul ambalajelor la țigări. Responsabilii instituției și-au argumentat decizia, precizând că deciziile luate de acest stat în domeniul controlul tutunului nu îi afectează în niciun fel.

În 2012, Ucraina a început să conteste, ca membru al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), decizia Australiei de a ajusta legislația națională, astfel încât pachetele de țigări să devină standarde pentru toți producătorii de țigări. Înainte de a înceta acțiunea de judecată împotriva Australiei, Ministrul Economiei și Comerțului din Ucraina, Ayvaras Abromavychus, și reprezentantul Comerțului ucrainian, Natalia Mykolska, au avut mai multe întâlniri cu reprezentanții industriei tutunului, cu cei de la ambasada Australiei, dar și cu reprezentanții societății civile, pentru a înțelege mai bine în ce constă, dar și cum poate fi aplanat conflictul.

 Industria tutunului a pierdut o luptă. Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind controlul tutunului

Astfel, responsabilii de la Ministerul Economiei și Comerțului din Ucraina au decis să retragă plângerea împotriva Australiei, pe motiv că decizia de a modifica legislația cu privire la aspectul pachetelor de țigări nu îi afectează, deoarece Ucraina nici măcar nu exportă tutun și nici produse din tutun pe continentul australian. Prin urmare, continuarea disputei la acest subiect afectează reputația țării pe plan mondial, au subliniat oficialii din țara vecină.

Responsabilii ucrainieni au mai precizat că Ministerul Economiei și Comerțului are la dispoziție resurse umane limitate, pe care urmează să le implice în promovarea intereselor țării în statele cu care colaborează și nu să alimenteze conflicte.

 Industria tutunului nu respectă termenul limită până când trebuie să imprime pe pachetele de țigări avertismente grafice privind pericolul tutunului 

Mai mult, ministrul Abromavychus a subliniat că acum Ucraina are nevoie de sprijin internațional, astfel că trebuie să prezinte țara pe arena internațională ca un stat deschis pentru colaborare, care respectă normele și mecanismele internaționale. Acesta a explicat că Ucraina ar trebui să-și direcționeze atenția spre implementarea proiectelor sale, pentru a scoate țara din declin. Printre acestea se numără semnarea unui acord de asociere cu UE, încheierea unui acord de liber schimb cu Canada, dar și utilizarea mecanismelor OMC pentru a spori accesul agenților economici din Ucraina către piețele altor țări.

Toate aceste argumente i-au convins pe ucrainieni că litigiul cu Australia este nerezonabil. Astfel, pe 28 mai 2015 ministrul ucrainian Abromavychus a trimis o solicitare către OMC, ce prevede încetarea disputei cu Australia.

 

█ Articole relaționate:

Cu cât mai dimineață fumați, cu atât mai mare este riscul să vă îmbolnăviți de cancer la plămâni 

Efectul legislației antifumat asupra sănătății perinatale și a copilului