Autor: Sorina Bujarov
Sistemul medical din Moldova s-a îmbogățit cu aproape 700 de specialiști – medici și farmaciști. După șase ani de studii, astăzi tinerii au jurat în fața profesorilor, părinților și prietenilor că își vor dedica viața profesiei și că în cariera lor vor pune pe prim plan binele pacientului. În pofida greutăților întâmpinate atât în timpul studenției, dar și a problemelor care-i așteaptă în activitatea practică, proaspeții absolvenți de la medicină spun că abia așteaptă să treacă la muncă și să salveze vieți.
În acesta an, aproximativ 840 de tineri au absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Dintre aceștia, aproape 200 sunt din țări, precum Israel, România, Iordania, Portugalia, SUA, Grecia, Norvegia, etc. Deși sunt abia după examenele de absolvire, pe fața lor se citește același entuziasm ca și în prima zi când au pășit pragul universității. Îmbrăcați în robe, cu cearcăne la ochi și vizibil obosiți după un ultim an de studii, absolvenții au zâmbit mai tot timpul și s-au înghesuit să imortalizeze momentul în care au jurat să fie medici. Știu bine ce își doresc de la viitor și spun că deja le-a intrat în obișnuință să muncească mult, așa că nu îi sperie orele pe care urmează să le petreacă peste program.
„Tot acești ani au fost un stres continuu pentru noi. Eu știu ce ne așteaptă, dar nu mi-e frică. Eu cred că generația noastră va reuși să schimbe lucrurile în sistemul nostru medical. Încă din universitate suntem învățați să dăm din coate ca să reușim, asta o să facem și de acum în colo”, a afirmat Iulia, una dintre absolvente, care a mai adăugat vrea să se specializeze în endocrinologie. Nu știe cât primește un specialist endocrinolog, pentru că nu o interesează. Spune că a ales să fie medic, fără să se gândească la aspectul financiar. Își dorește însă condiții mai bune de muncă, în special utilaj modern. ”Mi-aș dori să lucrez într-un centru performant”, a adăugat tânăra.
Anastasia, o altă absolventă spune că nici ea nu a ales o specializare „profitabilă”, ci ceea ce-i place. „Măcar satisfacție profesională să am. Salariul nu a fost un factor motivant. Viitorul o să arate dacă am făcut bine sau nu”, a argumentat ea.
Și dacă tinerii moldoveni susțin că nu atrag prea multă atenție factorului financiar, atunci când își aleg profesia, studenții străini o spun direct – pentru ei contează banii, la fel ca și infrastructura spitalului în care ar munci. Tamer Anati are 24 de ani și este din Palestina. Tânărul spune că a ales să studieze medicina în Moldova pentru a nu pierde un an – în străinătate studenții din alte țări trebuie să învețe un an limba engleză, după care încep studiile medicale, în Moldova însă aceștia studiază din prima medicina.
Tamer spune că nu regretă alegerea de a veni la USMF, însă spune că va pleca în străinătate pentru a-și urma rezidențiatul. Asta pentru că nu este mulțumit de ceea ce oferă sistemul medical din Moldova.
„Voi face rezidențiatul la mine acasă sau într-o țară din UE. În Moldova nu vreau să rămân, pentru că aici rezidenții primesc un salariu foarte mic, iar mie, ca student străin, mi-ar fi foarte greu. Nici salariu de medic nu m-ar mulțumi. Nu vreau să mai depind financiar de părinți”, și-a argumentat decizia absolventul, care a mai precizat că vrea să se specializeze în radiologie intervențională. „Vreau să lucrez într-un spital unde să am tot necesarul la dispoziție, în special utilaj modern. În multe cazuri, de acesta depinde viața oamenilor, iar eu nu aș vrea să fiu limitat în acțiuni”, a adăugat Tamer.
Sala Palatului Național „Nicolae Sulac”, acolo unde a avut loc ceremonia de depunere a jurământului de medic și farmacist, a fost neîncăpătoare. Asta pentru că mai toți absolvenții de la medicină au venit însoțiți de părinți sau cu familia, cei care deja au reușit să-și întemeieze una. Dacă proaspeții absolvenți au fost mai veseli și s-au bucurat din plin de ultimul sunet, părinții au fost mult mai emoționați. Așezată pe un scaun din capătul sălii, Nadejda Mihalache aștepta să-și felicite fiica cu absolvirea universității. Cu batista în mână și cu ochii în lacrimi, femeia ne-a spus că este foarte mândră că copilul ei a reușit să termine medicina, mai ales că este și ea lucrător medical.
„Eu am născut-o prin cezariană și puțin am hrănit-o la sân. Din acest motiv credeam că nu o să aibă reușite mari la învățătură, dar ea mi-a demonstrat că poate face orice, doar să vrea. A făcut studiile, fiind la buget. E greu să ai un copil la medicină. Mai tot timpul e în examene și e stresat că are mult de învățat. E greu pentru o mamă”, a mărturisit femeia, care ne-a spus că muncește în sistemul medical de 33 de ani, așa că alegerea fiicei sale de a deveni medic a fost influențată de ea.
„Lucrez asistent medical la Centruld de Sănătate din Răzeni, Ialoveni. Eu tare îmi iubesc profesia. Eu cred că anume din acest motiv cadrele medicale din Moldova rezistă în așa condiții, că le place munca lor”, a mai adăugat Nadejda Mihalache.
Ultimele date ale Ministerului Sănătății arată că spitalele din Moldova sunt asigurate cu medici în proporție de 88 la sută, cu două procente mai puțin decât în 2013. În 2014, de exemplu, numărul doctorilor angajați în instituțiile medicale din țară s-a redus cu aproape 170 de specialiști, față de anul precedent – 2013. Nici personalul medical mediu nu este mai motivat să rămână în sistemul de sănătate moldovenesc. În 2014 numărul acestora s-a redus cu aproximativ 640 de specialiști. În prezent, în sistemul spitalicesc din Moldova muncesc 10.395 de doctori.
█ Articole relaționate:
Sistemul medical din Moldova îmbătrânește. Trei din zece medici sunt pensionari