Autor: Irina Papuc
Deși au declarat anterior că nu știu unde urmează să-și desfășoare activitatea Centrul Național de Urgență, responsabilii de la Ministerul Sănătății au decis – se va afla în clădirea Stației Zonale Centru, în sediul proaspăt construit de pe strada Constantin Vârnav, care a fost dat în exploatare în campanie electorală și unde au fost ridicați în slăvi unii politicieni. Ministerul Sănătății a numit și un director interimar.
În urma reorganizării Serviciului de Urgență, Centrul Național despre care s-a anunțat că va întruni în sine toate stațiile zonale și substațiile de Urgență din țară, va avea sediul pe Constantin Vârnav, 7, acolo unde se află actualul sediu al Stației Zonale Centru. Clădirea a fost dată în exploatare acum câteva luni, în plină campanie electorală pentru alegeri parlamentare. Pentru reparația acestuia au fost cheltuiți 24 de milioane de lei, iar directorul Iurie Crasiuc a asigurat jurnaliștii că banii sunt din „economiile” făcute pe parcursul a zece ani. Centrul a fost catalogat drept cel mai performant, care dispune de un sistem de monitorizare a Serviciului de urgență, aici aflându-se și angajații Serviciului Medical de Urgență de Descarcerare și Reanimare -112.
Prin același ordin semnat de ministrul Sănătății, Iurie Crasiuc este numit director interimar al Centrului, până va fi organizat un concurs și desemnat un câștigător. Același document mai prevede că în zece zile urmează să fie gata regulamentul de funcționare a noii instituții, precum și să fie stabilite toate detaliile privind statele de personal. Până la 15 iulie, comisiile care vor ocupa de reorganizare vor trebui să finalizeze procesul de predare-primire a activelor și pasivelor instituțiilor.
Stația Zonală Centru și directorul acesteia au ajuns în atenția opiniei publice după ce conducerea de aici a cumpărat mobilă de lux pentru administrația stației. Astfel, un scaun a ajuns să coste peste 3.000 de lei, chiar dacă este vorba despre o instituție non-profit. Nimeni însă n-a fost tras la răspundere, deoarece legea acoperă deciziilor colective, în spatele cărora se fac cele mai multe ilegalități, ne-au răspuns responsabilii de la CNA. La scurt timp după publicarea acestui articol o fetiță de doi ani a decedat într-o ambulanță a stației, care era prost dotată. Atunci, Crasiuc a declarat presei că nu există bani pentru procurarea unei mașini de urgență mai performante.
Zilele trecute, autoritățile din UTA Găgăuzia au anunțat că vor cere Ministerului Sănătății de la Chișinău să stopeze reformarea Serviciului de Urgență, pe motiv că Urgența ar trebui să rămână în componența autonomiei teritoriale și din cauză că aceștia nu au fost anunțați despre intenția de reformare.
█ Articole relaționate: