Autor: Irina Papuc

A trecut din sala de operație la funcția de manager. Neurochirurgul Grigore Zapuhlîh, cel care a realizat prima intervenție pe creier fără anestezie generală, a fost numit director interimar la Institutul de Neurologie și Neurochirugie, după ce fostul director general a acceptat funcția  de viceministru al Sănătății, dar și-a păstrat funcția la institut. Fiind practician, Zapuhlîh spune că este ghidat de curiozitate și că n-are interese – dacă nu face față se va retrage în sala de operație.

Zapuhlîh a fost numit director adjunct printr-un ordin semnat săptămâna trecută de ministrul Sănătății, Mircea Buga. Acesta urmează să-și exercite funcția pe o perioadă determinată. Neurochirurgul spune că el a fost cel care a insistat să i se ofere o șansă în administrarea treburilor unui spital.

„Toată lumea mă întreabă ce-mi trebuie, dacă sunt practician și sunt obișnuit cu sala de operație. Eu aș spune că sunt într-o poziție mai avantajoasă decât doar un manager. Și asta pentru că pot să mă întorc oricând vreau, nu mă țin de funcții. Acum nu mai sunt singur în sala de operație, cu timpul am crescut o echipă bună, de aceea numărul intervențiilor chirurgicale nu va scădea”, afirmă doctorul. Zapuhlîh spune că a identificat și direcții prioritare de intervenție.

„Există unele probleme tehnice cu utilajul medical – avem tehnică de milioane, dar n-o putem utiliza din cauza că sunt necesare niște detalii care costă mii de lei. La nivel de personal medical, îmi doresc să rezolv problema cu subspecializările, trebuie să atragem mai multă atenție la ele și să nu ne axăm pe domenii generaliste”. Doctorul afirmă că este gata să renunțe la funcție, dacă nu va face față.

Directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, Andrei Uncuța, a acceptat funcția de ministru adjunct al Sănătății la începutul lunii iunie, dar a ales să-și păstreze funcția la institut, astfel că acesta rămâne director general.

 

  Articole relaționate:

Viceministru și director general la spital. Ministrul adjunct al Sănătății își păstrează funcția la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie. „Legea permite” 

Medicul care a efectuat prima operație pe creier fără anestezie generală, decorat de Nicolae Timofti 

Succes în medicina din Moldova: a fost realizată prima operație pe creier fără anestezie generală. Pacientul a fost conștient și a vorbit în timp ce medicii îi extirpau o tumoare 

Neurochirurgul Grigore Zapuhîh: „Acum eu pot să-mi tratez bine pacientul. Să-l trimit acasă astăzi, nu mâine. Prin anii ‘80 produceam și invalizi. Nu eram noi de vină, așa era medicina”