Redactor: Irina Papuc

Deblochează căile respiratorii cu lingura și fac respirație gură la gură. Se întâmplă într-un spital de psihiatrie, iar managerul recunoaște că din lipsă de bani, în cazuri de urgențe medicale, doctorii sunt nevoiți să intervină cu mâinile goale.

Managerul Institutului de Psihiatrie Socola din Iași recunoaște pentru presa locală că nu prea au cu ce interveni atunci când un bolnav face un stop cardio-respirator sau o alta criză medicală. 

„Este adevărat că stăm prost atunci când trebuie să intervenim în caz de urgență, când la un bolnav apare o problemă urgentă de natură medicală. Se dă telefon la ambulanță pentru a transporta pacientul la spitalul unde va primi tratament de specialitate. Este adevărat că se cam intervine cu mâinile goale. Bineînțeles că se asigură eliberarea căilor respiratorii cu o coadă de lingură și se face respirație gură la gură. Astfel de cazuri nu sunt foarte frecvente”, a declarat Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola din Iași pentru portalul Bună Ziua Iași.

„Trebuie să fim capabili să intervenim imediat atunci când un bolnav face o criză. Jumătate din personalul medical mediu, asistenții medicali, vor face cursuri de resuscitare. Se presupune că medicii știu asta din facultate. În spital există niște truse speciale medicale pentru astfel de intervenții, dar unele trebuie completate, altele înlocuite în totalitate. Vom achiziționa tot ce este necesar pentru aceste truse. De asemenea, vom înlocui și defibrilatorul. În cel mai scurt timp vom pune la punct acest serviciu de intervenție în caz de urgență”, a spus managerul Oprișanu. 

 

█ Articole relaționate:

Una dintre pacientele de la Internatul Psihoneurologic, care au fost violate de către doctorul lor, a născut 

Un deces și peste 20 de plângeri de încălcări ale drepturilor pacienților în spitalele de psihiatrie, înregistrate într-o singură lună 

Nu pot fi crezuți, pentru că sunt nebuni. Sunt argumentele Ministerului Sănătății contra bolnavilor care se plâng că sunt bătuți, tratați în mizerie și că n-au unde se spăla