Autor: Irina Papuc

(15:12)Guvernul Streleț a prezentat programul de guvernare și echipa în plenul Parlamentului, iar acum se desfășoară runda de întrebări. Ruxanda Glavan este candidatul PD la Minsiterul Sănătății, iar Mircea Buga - candidatul PLDM la Ministerul Muncii.

(12.35) Programul de activitate al candidatului la funcția de premier nu se diferențiază foarte mult de intențiile puse pe foaie ale predecesorului său. Viitorul Executiv promite că va acorda sănătății o atenție deosebită și că va continua o serie de reforme începute.

Astfel, Programul de activitate în domeniul Sănătății se axează pe câteva idei de reforme începute deja – crearea unui nou Cod al Sănătății, reformarea Serviciului de Urgență, Serviciului de Sănătate Publică, modificarea mecanismului de salarizare a lucrătorilor medicali și plata în bază de performanțe.

Spre deosebire de Guvernul Gaburici, viitorul premier promite că va atrage o atenție sporită maladiilor infecțioase cu impact social - HIV/SIDA, Tuberculoză, dar și că va promova „un model comportamental în relația medic-pacient, bazat pe încredere, respect reciproc, colaborare și participare”. Următorul Guvern își propune să delimiteze paturile în spitale pentru cazuri acute, de cele cronice, geriatrice și de reabilitare, proces care se implementează cu greu acum, în special din cauza lipsei unor documente care să reglementeze clar acest proces.

Deși este un subiect sensibil și perceput mai mult ca o reformă dură și antisocială este contractarea spitalelor în funcție de indicatori de performanță, dar și acreditarea lor tot după condiții mai stricte. Aceasta ar însemna că multe dintre cele care nu vor întruni condițiile pur și simplu vor dispărea. De asemenea, noul Guvern intenționează să continue regionalizarea spitalelor, dar și să acorde o atenție deosebită sănătății mamelor și copiilor.

Amintim că în urma negocierilor și partajărilor instituțiilor de stat, Ministerul Sănătății, dar și Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și CNAM, au revenit Partidului Democrat. Aceștia o vor înainta la funcția de ministru pe Ruxanda Glavan.

Guvernul Streleț își va prezenta planul de guvernare pentru 2015 – 2018 în plenul Parlamentului astăzi la ora 14.00. Textul integral al programului îl puteți consulta aici.

 

 Articole relaționate:

Rocadă de miniștri. Liberal-democrații îl trimit pe Mircea Buga mai departe de sănătate? Cine va fi ministru și cine va ocupa fotoliul la CNAM 

UPDATE//Ministerul Sănătății trece la alt partid politic. „Sunt mai multe persoane apte. Cine e candidatul pentru funcția de ministru veți afla mâine” 

Avem un alt ministru la Sănătate. Guvernul Gaburici a fost învestit de Parlament