Autor: Irina Papuc
Săptămâna viitoare am putea avea un alt Guvern. Componența acestuia se „coace” acum în lungile ședințe ale fracțiunilor celor trei partide care au semnat în sfârșit un acord politic de constituire a Alianței de Guvernare. Deși politicienii sunt scumpi în declarații și refuză să comenteze public, există deja informații conform cărora la Sănătate am putea avea cel mai tânăr ministru de până acum. În schimb, se pare că cel care a condus Compania Națională de Asigurări în Medicină timp de șase ani, actualul ministru Mircea Buga, ar putea să nu se mai întoarcă la funcția de director general, pe care și-a păstrat-o când a plecat la minister.
După ce cele trei partide care au ajuns la un consens au trecut la partajarea instituțiilor statului, presa a început să caute răspunsurile – care va fi componența noului Guvern. Pentru sistemul sănătății se prevede o schimbare majoră care nu s-a mai produs de șase ani – din punct de vedere politic, acesta revine Partidului Democrat din Moldova, după ce PLDM l-a cedat. Sau a fost rocadă. Cel puțin așa pare, după ce Ministerul Sănătății, deținut până acum de PLDM a trecut la PD, iar Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, condus în aceeași perioadă de miniștri democrați, a trecut la PLDM. Cât de benefică va fi schimbarea însă rămâne de văzut. Unii experți în sănătate cred că rotația este o practică benefică, însă o echipă nu ar face minuni în condițiile unui buget auster.
Candidații la funcția de ministru
Președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a declarat pentru Sănătate INFO că există o listă cu persoane calificate, membri ai formațiunii care ar putea fi înaintați pentru funcția de ministru, însă nu a dat nume. Conform unor surse care au dorit să-și păstreze anonimatul marea miză este acum între Valentina Stratan, membru PD și medic de profesie, Ștefan Gațcan, manager la Institutul Mamei și Copilului, dar și Ruxanda Glavan, ministru în exercițiu al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Totodată, actualul ministru în exercițiu la Sănătate Mircea Buga ar putea lua locul Ruxandei Glavan, la Ministerul Muncii.
Valentina Stratan – neimplicată în scandaluri de corupție
Contactată de Sănătate INFO, Valentina Stratan a spus că știe că este în lista candidaților pentru funcția de ministru al Sănătății. Ea spune însă că nu a tins niciodată la această funcție și că nu și-a dorit-o niciodată. „Eu niciodată nu am aspirat la această funcție. Mă simt utilă și sunt din poziția pe care o am”, a declarat ea.
Valentina Stratan este deputat în Parlamentul Republicii Moldova din anul 2010. Ea este profesor în știință, cercetător științific la Institutul de Oncologie și membră a Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Numele acesteia nu a fost implicat niciodată în scandaluri legate de corupție. Conform declarației sale de avere, deputatulPD a obținut din această funcție pe parcursul anului trecut 154 mii 447 lei (12.870 lei lunar), 17.700 din indemnizații și alte 83.000 de lei, drept pensie pentru accident de muncă. De la Institutul Oncologic Stratan a ridicat 34.000 de mii de lei. Deputatul deține un apartament, obținut prin donație în 2011 și o vilă cu teren aferent la Suruceni, raionul Ialoveni. Stratan declară un automobil Skoda Superb, produsă în 2012, cu același an de fabricație.
Ruxanda Glavan – un ministru tânăr cu experiență la Pfizer Corporation
Ruxanda Glavan, cu master în administrare publică, la doar 36 de ani ar putea deveni cel mai tânăr ministru al Sănătății. Conform surselor noastre, aceasta ar fi deocamdată candidata „preferată” a PD.
Glavan va absolvi la anul Academia de Administrare Publică din Moldova. Aceasta a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, profil general, în 2003, iar în 2006 a fost manager la unitatea Pfizer Corporation în Republica Moldova. În 2013-2015 Ruxanda Glavan a deținut funcția de viceministru la Ministerul Muncii, protecției Sociale și Familiei. Declarația de venit pentru 2013 nu figurează la CNI. În 2013 aceasta a declarat două apartamente și două case de locuit, trei mașini și mai multe conturi bancare.
Ruxanda Glavan nu a răspuns la apelurile noastre.
Ștefan Gațcan, director de Institut
Ștefan Gațcan a fost numit director al Institutului Mamei și Copilului în 2012. Acesta a dezvoltat și un business privat, deschizând o clinică medicală, Extramed. Acesta are un conctract de muncă încheiat pe cinci ani și care expiră peste doi ani. Gațcan nu este membru de partid, însă s-a bucurat de susținere din partea Democraților, în special în cadrul unei campanii de strângerea fondurilor pentru reparația Institutului. Acum câteva minute, Gațcan însă a declarat pentru Sănătate INFO că nu i s-a propus să fie ministru. „Eu sunt sincer cu presa. Nu sunt camuflat. Nu știu ce să vă spun despre doamna Glavan. Este o decizie politică pe care nu vreau să o comentez”, a spus managerul.
█ Cine „va sta pe sacul cu banii” din medicină. Vom avea director general sau interimar la CNAM?
Mircea Buga, ex-director general al CNAM și ministru în exercițiu al Sănătății
În februarie 2015 Mircea Buga a acceptat funcția de ministru al Sănătății în Guvernul Gaburici. După 100 de zile de activitate însă Guvernul a demisionat. Astfel, Mircea Buga este ministrul care a administrat cel mai puțin treburile la acest minister. Conform unei dispoziții, emisă de Executiv, Mircea Buga și-a suspendat contractual de muncă la CNAM pe perioada cât va deține funcția de ministru.
Buga a declarat de fiecare data că se bucură de susținere politică și a fost încrezător că Guvernul va fi funcțional timp de patru ani. „Eu nu cred că Guvernul actual are credibilitate redusă. De ce ar avea? Probabil este o părere. Este un Guvern nou căruia trebuie să-i fie acordată șansa de a face lucruri bune pentru țară. Evident că funcția de ministru este o funcție politică. Vreau să vă spun că este un consens larg ce ține de domeniul sănătății și de pașii care trebuie să fie întreprinși. De aceea, pentru moment eu sunt optimist și cred că vom avea o susținere politică pe eșichierul atât al Guvernului, cât și al Parlamentului”, declara el în cadrul unui interviu pentru Sănătate INFO.
Deși nu a încheiat toate conturile la CNAM, Mircea Buga ar putea conduce Ministerul Muncii în următorul Guvern. Cel puțin acestea, se pare, sunt planurile de partid. Nici Mircea Buga nu a răspuns la solicitările noastre de a confirma sau infirma informațiile.
Conform declarației de venit din 2013, Buga anunța că a obținut venituri de la CNAM în valoare de 242.000 de lei ( 20.166 mii lei) și 8.265 de la compania pe care a fondat-o – Rareș Medfarm SRL. De altfel, presa a atras atenția asupra faptului că farmacia a fost contractată din 2009, de când a devenit director general la CNAM și până acum, pentru eliberarea medicamentelor compensate. Totuși, CNI a stabilit că n-ar fi vorba despre un conflict de interese în acest caz.
Un venit nesemnificativ, de 10.600 lei a obținut de la USMF „Nicolae Testemițanu”, pentru activitatea didactică. Declară că deține două apartamente și un oficiu, toate obținute până în 2004. Nu declară bunuri imobile. Acțiuni la trei companii – SA Mezon, SA Botanica și SA Combinatul Poligrafic „Tipar Color”.
█ Articole relaționate:
Avem un alt ministru la Sănătate. Guvernul Gaburici a fost învestit de Parlament