Autor: Irina Papuc

(17:17)După aproape două ore de întrebări, răspunsuri și polemici mai acide, Guvernul Streleț a fost învestit, cu votul a 51 de deputați. Astfel, noul ministru al Sănătății este candidata PD, Ruxanda Glavan. În același timp, Mircea Buga, care a condus Compania Națională de Asigurări în Medicină șase ani și care de fapt a preferat să-și păstreze locul, a fost ales ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Niciunul dintre cei doi, de fapt, nici nu au comentat niciodată dacă își doresc să obțină aceste fotolii.

Parlamentul și-a dat votul de încredere pentru Guvernul Streleș și echipa sa. Astfel, pro au votat 52 de deputați, iar 41 împotrivă. Astfel, se presupune că primul pas spre soluționarea crizei politice a fost făcut. Oficial, de astăzi Ruxanda Glavan este ministru al Sănătății, iar Mircea Buga - ministru al Muncii. 

Mircea Buga a reacționat pe o rețea de socializare, adresând un ultim mesaj colegilor săi din postura de ministru. „ Noi, împreună cu Dvs, am încercat să dăm valoare sistemului nostru de sănătate. Am şi reuşit să ne bucurăm de primele rezultate. Vă îndemn să rămâneţi temerari în faţa provocărilor, să nu încetaţi încurajarea breslei medicale de a rămâne să profeseze în ţară, să vă păstraţi calificativul de promotori ai sistemului de sănătate şi să urmaţi ideile inovatoare, idei care să se reflecte în calitatea serviciilor medicale prestate cetăţenilor ţării noastre. Vin cu un mesaj de susţinere şi încurajare pentru echipa care urmează să preia cârma sistemului de sănătate. Îmi exprim încrederea că îi va reuşi să justifice aşteptările populaţiei Republicii Moldova, precum şi a angajaţilor din sistemul de sănătate”. Anterior, Buga a refuzat să comunice cu presa pe marginea acestui subiect.

(12.35) Programul de activitate al Guvernului nu se deosebește foarte mult de intențiile puse pe foaie ale predecesorului său. Viitorul Executiv promite că va acorda sănătății o atenție deosebită și că va continua o serie de reforme începute.

Astfel, Programul de activitate în domeniul Sănătății se axează pe câteva idei de reforme începute deja – crearea unui nou Cod al Sănătății, reformarea Serviciului de Urgență, Serviciului de Sănătate Publică, modificarea mecanismului de salarizare a lucrătorilor medicali și plata în bază de performanțe.

Spre deosebire de Guvernul Gaburici, actualul Executiv promite că va atrage o atenție sporită maladiilor infecțioase cu impact social - HIV/SIDA, Tuberculoză, dar și că va promova „un model comportamental în relația medic-pacient, bazat pe încredere, respect reciproc, colaborare și participare”. Totodată, acesta își propune să delimiteze paturile în spitale pentru cazuri acute, de cele cronice, geriatrice și de reabilitare, proces care se implementează cu greu acum, în special din cauza lipsei unor documente care să reglementeze clar acest proces.

Deși este un subiect sensibil și perceput mai mult ca o reformă dură și antisocială este contractarea spitalelor în funcție de indicatori de performanță, dar și acreditarea lor tot după condiții mai stricte. Aceasta ar însemna că multe dintre cele care nu vor întruni condițiile pur și simplu vor dispărea. De asemenea, noul Guvern intenționează să continue regionalizarea spitalelor, dar și să acorde o atenție deosebită sănătății mamelor și copiilor.

Amintim că în urma negocierilor și partajărilor instituțiilor de stat, Ministerul Sănătății, dar și Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și CNAM, au revenit Partidului Democrat. Aceștia o vor înainta la funcția de ministru pe Ruxanda Glavan.

Ruxanda Glavan, cu master în administrare publică, la doar 36 de ani a devenit cel mai tânăr ministru al Sănătății. Glavan va absolvi la anul Academia de Administrare Publică din Moldova. Aceasta a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, profil general, în 2003, iar în 2006 a fost manager la unitatea Pfizer Corporation în Republica Moldova. În 2013-2015 Ruxanda Glavan a deținut funcția de viceministru la Ministerul Muncii, protecției Sociale și Familiei. 

De asemenea, din informația publicată chiar de ea în CV-ul său, Ruxanda Glavan a devenit administrator al propriei afaceri în 2006. Cu un an mai devreme, în februarie 2005, era înregistrată oficial firma SC Glavirux SRL. Glavan însă captează atenția opiniei publice în 2013 atunci când este numită ministru adjunct al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Întâmplător sau nu, compania la care a fost director a început să obțină cele mai multe contracte cu bani de la stat exact în perioada când se făcea cunoscută - 2011 - 2013, contractele cu spitalele fiind asigurate și în 2014 și 2015. Astfel, până în acest an, firma Glavirux SRL a fost desemnată câștigătoare la 127 licitații publice, plus numeroase contracte adiționale de majorare a sumelor inițiale. Printre acestea și numără și două contracte de reziliere cu două spitale – cele din Râșcani și Dondușeni. În total, contractele cu statul au valorat aproximativ 15 milioane de lei, în perioada 2011 – 2015. Printre aceste contracte, se numără și câteva, mai exact șase la număr, plus unul adițional, care au fost încheiate cu instituția condusă de mama sa, Adela Glavan, care este de mai mulți ani director la AMT Centru. Astfel, Glavirux SRL a încheiat contracte cu această instituție medicală în valoare de 1 milion de lei.

Ruxanda Glavan a comentat o singură dată situația, în cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă. Deși a spus că numele ei mai mult a afectat compania, din contractele semnate se înțelege altceva. Oricum, funcționara a declarat că toate licitațiile au fost organizate conform legii și că nu au existat niciodată abateri, dovada fiind și lipsa contestațiilor din partea altor agenți economici. După ce a obținut funcția de viceministru, Glavan nu mai figurează drept administrator al firmei, în această funcție fiind numită Olga Latîș. Conform unei investigații RISE Moldova, ea însă rămâne unicul administrator al firmei.

 

 Articole relaționate:

Rocadă de miniștri. Liberal-democrații îl trimit pe Mircea Buga mai departe de sănătate? Cine va fi ministru și cine va ocupa fotoliul la CNAM 

UPDATE//Ministerul Sănătății trece la alt partid politic. „Sunt mai multe persoane apte. Cine e candidatul pentru funcția de ministru veți afla mâine” 

Avem un alt ministru la Sănătate. Guvernul Gaburici a fost învestit de Parlament