Autor: Irina Papuc

Zece pacienți cu vârstele cuprinse între 50 și 84 de ani au suferit complicații după ce au fost operați la ochi. Mai exact, au apărut inflamații la locul operat, iar bolnavii nu mai pot vedea. Deocamdată nu este clar ce s-a întâmplat, întrucât nu există rezultatele probelor de laborator, dar medicii încă nu știu dacă vederea poate fi recuperată la toți pacienții.

Potrivit datelor Centrului Municipal de Sănătate Publică, cazurile au fost raportate în perioada 21 - 29 iulie. Toți cei zece pacienți au fost operați de cataractă în zile diferite și în săli diferite. După câteva zile însă au început să apară complicații, inflamații, astfel că aceștia nu mai pot vedea. Potrivit managerului spitalului Oleg Crudu s-au luat probe de laborator, însă este prea devreme să se vorbească despre malpraxis. „Cauzele pot fi diferite, întrucât am făcut operații de acest gen și până la cei zece pacienți și totul a fost în regulă. Poate fi vorba depre utilaj, medicamente. Nu pot să vă spun. Nici nu știu dacă vederea va putea fi recuperată în cazul tuturor. Unii chiar se simt mai bine și au fost externați”, spune Oleg Crudu. 

Specialiștii Centrului Municipal de Sănătate Publică anunță că activitatea sălilor unde au fost făcute intervențiile a fost sistată, fiind luate și mai multe probe de laborator, de pe utilaje, din aer, dar și de la 14 angajați care au participat la intervenții. Acestea însă vor fi gata peste aproximativ zece zile.

Șeful Direcției Municipale de Sănătate, Mihai Moldovanu, spune că există suspiciuni la materialul folosit. „Timp de trei zile  - pe 15, 16 și 17 iulie au fost efectuate operații planice. Pe 16 iulie au fost operați de cataractă 13 pacienți, dintre ei zece au acuzat dureri. Au fost internați, iar peste câteva zile s-au adresat alți cinci pacienți. Toți aveau dureri în ochiul operat și nu vedeau așa cum ar fi trebuit. Nu este adevărat că și-au pierdut vederea. Noi de ieri lucrăm într-o comisie cu Centrul de Sănătate Publică și profesori de la Universitatea de Medicină să vedem care au fost cauzele acestor complicații. Fie au fost substanțele folosite în procesul de intervenție, fie materialul folosit. Câte aproximativ 13 pacienți au fost operați în fiecare dintre aceste zile, dar ei nu au prezentat complicații. Doar cei operați pe 16 au avut complicații. Toți au fost operați de aceiași doctori, doamna Valentina Lupan șefa Secției, profesorul Valeriu Cușnir, nu cred că este vorba de o eroare medicală. Cel mai probabil e problema în materialul folosit. Noi verificăm acum dacă acesta corespunde standardelor”, a mai spus Moldovanu. Tot acum se indentifică cine este compania care a livrat materialul folosit la operații.

În același timp, Alexandru Cărăușă, medic epidemiolog la Centrul Municipal de Sănătate Publică a declarat pentru Publika TV că în urma controalelor au fost depistate și unele nereguli - sălile de operații nu erau suficient ventilate, unele utilaje pentru interveții lipsesc, iar intervalul de timp dintre intervenții nu era respectat.

Potrivit unui raport al Centrului Național de Sănătate Publică în spitalele din Moldova există riscuri crescute de infecții nosocomiale. Astfel, anul trecut oficial ar fi luat astfel de infecții 1.100 de pacienți. Datele mai arată că cel mai frecvent aceste infecții se transmit la proaspetele mămici, în timpul lăuziei, la pacienții care au fost supuși unor intervenții chirurgicale și la copiii nou-născuți. 

 Articole relaționate:

Ce infecții iau moldovenii din spitale

Tratează o afecțiune și se aleg cu infecții. Pacienții sunt nevoiți să mai stea la spital ca să scape și de ele 

Afaceri cu bahile în spitalele din Moldova. Vizitatorii și pacienții sunt nevoiți să le cumpere. Managerii afirmă că au bugete prea sărace ca să le dea gratuit. „Poate în 20 de ani vom fi mai bogați”