Autor: Sorina Bujarov

Anul trecut aproximativ 1.100 de moldoveni au „achiziționat” infecții din spitalul în care au fost internați. Sunt datele Centrului Național de Sănătate Publică, potrivit cărora numărul infecțiilor asociate cu asistența medicală este într-o ușoară scădere față de anul precedent – 2013. Cu toate acestea, specialiștii spun că în realitate numărul acestora ar fi mult mai mare. Datele mai arată că cel mai frecvent aceste infecții se transmit la proaspetele mămici, în timpul lăuziei, la pacienții care au fost supuși unor intervenții chirurgicale și la copiii nou-născuți.

Mai exact, se precizează într-un raport al Centrului Național de Sănătate Publică, circa 40 la sută dintre cazurile de infecții achiziționate în spital s-au depistat la proaspete mămici, în timpul lăuziei, adică în primele săptămâni după naștere. Și pacienții care au suferit intervenții chirurgicale sunt supuși unui risc crescut de a lua infecții în timpul spitalizării. Anul trecut, 23 la sută din totalul cazurilor de infecții asociate cu asistența medicală s-au înregistrat la pacienții care au suportat o operație, aceștia dezvoltând plăgi chirurgicale. Numărul acestora este în creștere cu 3 la sută, față de anul precedent.

 Tot mai mulți pacienți mor în spitalele din Moldova. Numărul deceselor este în creștere în 25 de raioane ale țării 

Aceleași date arată că 17 la sută din totalul cazurilor de infecții luate din instituțiile medicale au fost înregistrate la copii. Aceștia au dezvoltat omfolite – infecții din jurul cordonului ombilical, mastită, conjuctivită - infecție la ochi, etc. Din păcate, precizează specialiștii în sănătate publică, numărul micuților depistați cu astfel de probleme este în creștere, în 2013 fiind înregistrate cu 5 la sută mai multe cazuri decât anul trecut.

Alte 14 la sută din cazurile de infecții asociate cu asistența medicală au fost înregistrate la pacienții care au fost supuși unui tratament intravenos. Aceștia au dezvoltat abcese, după ce lucrătorii medicali le-au efectuat injecții pentru tratamentul unei alte maladii. Specialiștii în sănătate publică mai precizează că alte 4 la sută din cazurile de infecții achiziționate în timpul spitalizării sunt pneumonii asociate ventilaţiei mecanice, iar aproximativ 2 la sută - infecții ale tractului urinar. Specialiștii precizează că infecțiile sângelui asociate cu asistența medicală nu au putut fi monitorizate.

Potrivit specialiștilor de la sănătate publică, numărul infecțiilor asociate cu asistența medicală este mult mai mare în realitate. Cazurile însă nu se raportează, din motiv că multe instituții medicale nu au un medic infecționist, specialistul reponsabil pentru depistarea și raportarea acestora.

 Cadrele medicale din Moldova, printre cei mai expuși infecției cu Hepatita C. Care sunt specialitățile cu cel mai mare risc și factorii care-l generează 

„Atât structura, cât și incidenţa prin infecții nosocomiale diferă în funcţie de teritoriu. Deși în toate teritoriile administrative sunt instituţii medico-sanitare care prestează servicii medicale, notificarea în teritorii a cazurilor de infecții asociate cu asistența medicală este insuficientă. Astfel, pe parcursul anului trecut raionul Glodeni nu a notificat niciun caz, iar în patru teritorii au fost raportate doar infecţii consecutive unei injecţii terapeutice”, precizează infecționistul Ecaterina Busuioc, de la CNSP.

Subraportarea cazurilor de infecții nosocomiale din teritorii este condiționată inclusiv din cauza lipsei medicului epidemiolog în spital. Astfel, în spitalele din Leova, Şoldăneşti, Ialoveni, Donduşeni, Criuleni, Căuşeni, Basarabeasca, Drochia și Sîngerei nu este inclusă unitatea de medic epidemiolog. Spitalele republicane sunt asigurate cu epidemiologi în proporție de 62 la sută, raionale – 51 la sută, iar municipale – 43 la sută.

 

 Articole relaționate:

Tratează o afecțiune și se aleg cu infecții. Pacienții sunt nevoiți să mai stea la spital ca să scape și de ele 

Afaceri cu bahile în spitalele din Moldova. Vizitatorii și pacienții sunt nevoiți să le cumpere. Managerii afirmă că au bugete prea sărace ca să le dea gratuit. „Poate în 20 de ani vom fi mai bogați”