Autor: Sorina Bujarov
Numărul moldovenilor afectați de maladii cronice este într-o continuă creștere. Hepatitele nu sunt o excepție. Anul trecut, de exemplu, numărul bolnavilor diagnosticați cu hepatită a crescut cu peste 200 în comparație cu 2013, în total înregistrîndu-se peste 2.800 de cazuri. Printre persoanele cu cel mai înalt risc infectare cu Hepatita virală C sunt cadrele medicale, arată studiul „Particularitățile epidemiologice ale hepatitei virale C în grupurile de risc sporit de infectare”, făcut public în acest an. Cercetătorii scot în evidență faptul că acest risc este generat de specificul profesiei, de stagiul de muncă, de specialitatea medicală, etc.
Astfel, dintre cei peste 900 de lucrători medicali testați în cadrul studiului, 32 erau infectați cu această maladie. Dintre aceștia, șapte sunt chirurgi, nouă - asistente medicale de profil chirurgical, trei specialiști de profil terapeutic și trei asistente medicale din secțiile terapeutice, iar 10 – personal auxiliar.
Chirurgii sunt specialiștii care se supun cel mai frecvent riscului de a se infecta cu hepatite virale cronice. Asta pentru că, explică autorul studiului, specializarea acestora presupune contactul cu sângele și fluidele biologice ale pacientului, dar și din cauză că munca lor se rezumă la manevrarea utilajului medical precum, biaturiu, ace, etc, care foarte ușor pot transmite o infecție.
█ O asistentă medicală din Moldova a fost înțepată cu acul de la perfuzia unui pacient HIV-pozitiv
„Din rezultatele obținute constatăm că profilul chirurgical de activitate comportă un risc major pentru infectarea cu hepatitele virale cronice, comparativ cu populația generală, și un risc moderat în comparație cu specialiștii de profil terapeutic”, precizează doctorul în științe medicale Octavian Sajen, autorul cercetării.
Același studiu a scos în evidență faptul că, în cazul personalului medical, riscul de infectare cu hepatita C crește odată cu înaintarea în vârstă și cu creșterea stagiului de muncă. Din totalul lucrătorilor medicali participanți la studiu, care au fost diagnosticați cu hepatită– șapte persoane aveau vârsta de până la 40 de ani, iar 25 – erau trecuți de 40 de ani. 8 lucrători medicali aveau un stagiu de muncă mai mic de 10 ani, iar 24 – mai mare de 10 ani.
„Nivelul de infectare la acest grup se majorează odată cu înaintarea în vârstă și mărirea stagiului de muncă, datorită expunerii frecvente la diferite intervenții”, mai explică Octavian Sajen.
Potrivit studiului, Hepatita virală C se poate transmite în timpul unei intervenții stomatologice, în timpul prelevărilor de sânge sau în cazul unor accidente de muncă, cum ar fi înțepăturile accidentale sau lezarea tegumentelor sau mucoaselor.
Studiul „Particularitățile epidemiologice ale hepatitei virale C în grupurile de risc sporit de infectare”, a fost realizat pe un eșantion de 912 cadre medicale, 329 – pacienți care urmează tratament de hemodializă și 181 de persoane care utilizează droguri intravenoase.
█ Articole relaționate: