Autor: Irina Papuc

A declarat venituri mai puține, dar a cheltuit mai mult. Responsabilul de e-Transformare de la Ministerul Sănătății, Alexandru Roșioru, ar fi încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietăților. Constatarea aparține CNI, care în unanimitate a decis că funcționarul a cheltuit cu 1 milion mai mult decât a declarat. Totodată, acesta nu a trecut în declarația sa de venit mai multe sume de bani, încăperi nelocative  și mai multe conturi bancare.

Prin urmare, CNI a stabilit că Roșioru nu a putut justifica suma de peste 800 mii lei, care depășește de 26,5 ori valoarea unui salariu mediu lunar obținut în perioada de declarare de către Roșioru și membrii familiei. De asemenea, Alexandru Roșioru nu a declarat o parte din averi: 14 conturi bancare, cinci încăperi nelocative cu suprafața totală de 325.3 m2, precum și un venit în mărime de 35. 000 lei din transmiterea în locațiune a acestora.

Pe de altă parte, funcționarul a prezentat două recipise cu semnătură, dar neautentificate notarial, care ar veni să confirme faptul că a împrumutat 600 și, respectiv, 200 de mii de lei.  În acest sens, membrii CNI au decis în unanimitate să sesizeze Procuratura Generală în vederea investigării acestor încălcări prin prisma Codului Penal, pentru fals în declarații. Pedepsele pentru fals însă sunt extrem de mici și prevăd amendă în mărime de până la 12 mii de lei sau închisoare de până la un an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Amintim că Alexandru Roșioru, responsabil de e-Transformare la Ministerul Sănătății, a declarat un venit lunar de 5.000 de lei, însă conduce un Volkswagen Passat de peste 160 de mii de lei și a cumpărat un imobil în valoare de 1 milion de lei. Apropo, cu câteva zile în urmă acesta postase un anunț pe o rețea de socializare că-și vinde mașina.

„Este o informație la care o să vă răspund tete-a-tete, dacă o să consider că pot să vă spun anume dumneavoastră”, ne-a răspuns anterior Roșioru la întrebarea de unde are banii.

Mai mult, familia Roșioru a fost implicată și într-un caz de contractare cu probleme la CNAM. Soția acestuia conduce o clinică privată în orașul Ungheni, care a obținut bani de la Companie, fără să dețină un certificat de acreditare. Roșioru, fiind responsabil de e-Transformare, s-a ocupat și de softul pentru medicina primară, care ne-a costat 1 milion de euro, bani publici. Cazul este anchetat de CNA.

 

 Articole relaționate:

Funcționar de la Ministerul Sănătății cu salariu de 5.000 de lei, dar care conduce o mașină scumpă și își cumpără imobil de peste 1 milion de lei 

O companie condusă de rudele unor funcționari de la Ministerul Sănătății încalcă legea. Totuși, aceasta primește bani de la CNAM