Autor: Sorina Bujarov
UPDATE: Medicii de la Institutul Mamei și Copilului, acuzați de malpraxis, și-au aflat sentința. Trei dintre ei au fost condamnați la doi ani de închisoare cu suspendare și au fost privați de dreptul de a practica medicina pe un termen de patru ani. Sentința a fost anunțată cu puțin timp în urmă. Informația a fost confirmată pentru Sănătate INFO de către ofițerul de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru. Potrivit ei, doar medicul de gardă a fost achitat de către judecători.
„Medicul de gardă a fost achitat, iar ceilalți trei doctori au fost codamnați la câte doi ani de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe un termen de probă de doi ani. Pe lângă aceasta, cei trei medici li s-a interzis dreptul de a practica medicina timp de patru ani”, a precizat Maria Vieru, ofițer de presă Procuratura Genereală, care mai
Procurorii, se pare, nu sunt mulțumiți de faptul că medicul de gardă a fost achitat. Mai mult, aceștia spun că vor solicita pedepse mai aspre pentru medicii învinuiți de neglijență în acordarea asistenței medicale. „Procuratura sectorului Botanica anunţă că va contesta achitarea medicului-obstetrician, care în acea zi era de gardă în secţia respectivă și va solicita pedepse mai aspre pentru ceilalţi trei medici inculpaţi”, mai informează serviciul de presă al Procuraturii.
12.00: Patru medici de la Institutul Mamei și Copilului, acuzați de malpraxis, urmează astăzi să-și afle sentința. Potrivit Procuraturii Generale, Judecătoria sectorului Botanica se va pronunța astăzi în privința a doi ginecologi, o moașă și șefei de studii la Catedra de obstetrică și ginecologie din cadrul Institutului Mamei și Copilului.
Potrivit celor constatate de procurori, pe 26 octombrie 2011, cei patru medici au primit naşterea unei gravide și nu ar fi monitorizat corespunzător evoluţia travaliului, nu au depistat instalarea suferinţei acute fetale şi starea gravă a fătului şi au aplicat cu întîrziere procedeele de resuscitare a nou-născutului. Din acest motiv copilul a suferit leziuni grave, mai exact - ''asfixie obstetricală gravă", ceea ce a dus la invalidizarea micuțului. La începutul acestui an copilul a decedat.
Potrivit procurorilor, Centrului de Medicină Legală de la Chişinău a concluzionat că nu există culpa medicilor în acest caz, însă Institutul Naţional de Medicină Legală din Bucureşti a apreciat că evoluţia travaliului nu a fost monitorizată corespunzător de către medici şi ar fi putut fi eventual corectată prin efectuarea operaţiei cezariene.
Procuratura sectorului Botanica a solicitat condamnarea inculpaţilor la câte trei ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a practica medicina timp de cinci ani.
█ Articole relaționate: