Autor: Sorina Bujarov

Preferă să plece în străinătate sau să se reprofileze, decât să muncească pe un salariu mai mic chiar și decât venitul minim pe economie. Vorbim despre medicii, farmaciști sau asistenți medicali abia plecați de pe băncile facultății, care se angajează într-un număr tot mai mic în sistemul public de sănătate. Anul trecut, de exemplu, instituțiile medicale din țară au angajat aproximativ 4.000 de tineri – medici, farmaciști, asistenți medicali și infirmieri. Pentru comparație, acum patru ani acest număr era de aproximativ 6.000.

Datele Sindicatul „Sănătatea” arată că anul 2014 a fost cel mai sărac în doctori pentru sistemul public de sănătate, de la independență încoace. Asta pentru că în această perioadă s-a înregistrat cea mai mică rată de angajare a tinerilor specialiști, dar și cel mai mic număr de medici angajați în spitalele și centrele de sănătate din țară. Mai exact, se precizează în raportul sindicatului care reprezintă interesele comunității medicale din țară, anul trecut în sistemul public de sănătate s-au angajat 4.603 de oameni, dintre care doar 2.141 cu studii superioare sau medii – 981 sunt doctori sau farmaciști cu studii superioare, iar alți 1.160 sunt farmaciștii cu studii medicale medii sau asistenți medicali.

█ Sistemul medical din Moldova rămâne, treptat, pe umerii doctorilor pensionari și invalizi 

Datele mai arată că din totalul acestora doar o mică parte sunt tineri de până la 30 de ani – 376 de doctori și 437 de farmaciști și asistenți medicali. „Din informațiile prezentate de către unitățile medicale și organizațiile sindicale denotă că numărul noilor angajați în instituțiile medico sanitare, farmaceutice scade pe an ce trece. În anul 2010 în unitățile medicale s-au angajat 6.464 de lucrători, în anul 2014 – 4.603, cu aproximativ 2.000 de de angajați mai puțin”, precizează sindicaliștii în raportul lor de activitate.   

În timp ce numărul specialiștilor noi angajați în sistemul medical nu trece de 4.000,  numărul celor disponibilizați din diferite motive este de aproximativ 7.000. Cu alte cuvinte, se înregistrează un gol de 3.000 de specialiști, lipsa cărora se simte aproape în toate instituțiile medicale din țară. Potrivit datelor oficiale, doar 29 de medici au fost concediați la inițiativa administrației și aproximativ 800 au plecat din propria dorință.

 Topul spitalelor cu cei mai puțini doctori. În Moldova, o singură instituție este asigurată cu suficienți medici 

„În 2010 s-au disponibilizat peste 5.000 de oameni, iar în 2014 – 6.663, cu peste 1.300 mai mulți. Situația creată este caracteristică pentru toate categoriile de salariați – medici, personal medical verigă medie, personal medical inferior. Este îngrijorător faptul că peste 90 la sută din angajații care au întrerupt relațiile de muncă cu unitățile medicale sunt tineri”, se mai precizează în raport.

Ultimele date ale Ministerului Sănătății arată că spitalele din Moldova sunt asigurate cu medici în proporție de 88 la sută, cu două procente mai puțin decât în 2013. În prezent, în sistemul spitalicesc din Moldova muncesc 10.395 de doctori.   

 

█ Articole relaționate:

Cu ce se ocupă doctorii din Moldova care au părăsit sistemul medical și în ce condiții ar accepta să poarte din nou halatul alb. Unora, un salariu de 7.000 de lei le-ar fi de-ajuns 

Specialitățile din medicină cele mai populare în ultimii cinci ani pentru tinerii moldoveni. Câți dintre ei însă au reușit să se angajeze