Redactor: Sorina Bujarov

România, la fel ca și Moldova, este ţara în care medicii nu-şi pot cumpăra din salariul pe care îl câştigă nici măcar cărţile de specialitate. Chiar şi aşa, există şi unii curajoşi, chiar printre rezidenţi, care aleg să facă față greutăților acasă. Cu toţii ştiţi măcar un medic bun care s-a îngrijit atent de sănătatea voastră sau a cuiva drag. De multe ori doctorii stau peste program, fac gărzi suplimentare, doar-doar vor reuși să-și împartă banii până la următorul salariu. De ani de zile se plâng de salarii mici, spun că nu mai au din ce trăi și că au nevoie de mai mulți bani. Autoritățilr însă rareori reacționează.

Andrei Marin are 27 de ani şi este în al doilea an de rezidenţiat. Pentru un medic, spitalul e de multe ori și casă și masă. Andrei îşi petrece cel mai mult timp în Spitalul Bagdasar Arseni din București în Secţia de Chirurgie Plastică. „Programul nostru de lucru începe în mod normal la ora 8 şi, conform condiţiilor contractuale, ar trebui să se încheie la ora 15. Însă, de multe ori intrăm ultimii pe program în sala de operaţie, iar această oră se devansează cu mult”, spune Andrei Marin, medic rezident.

De fapt, programul unui medic este făcut de evoluția bolii pacientului sau pacienților săi, pentru asta însă primește în schimb o leafă care nu-i ajunge nici pentru cărțile de specialitate. „Nu mi-am mai luat un concediu de la începutul rezidenţiatului. Pe lângă programul obişnuit, medicii rezidenţi trebuie să efectueze şi gărzi în spital, în funcţie de specialitate, între 2 şi 11 gărzi pe lună, ceea ce înseamnă un număr de 24 de ore efectuate, după care se continuă cu programul obişnuit de 7 ore.”, mai spune tânărul, citat de Digi24.

    O zi din viaţa unui rezident care se încăpăţânează să practice medicina acasă 

Andrei stă cu zilele în spital. Când are gardă, practic, petrece două zile la serviciu. În fiecare lună consultă, operează alături de specialişti şi face gărzi neplătite. La cei 27 de ani ai săi, Andrei locuiește cu părinții. Spune că nu și-ar permite chiria din București. Nu la un salariu de 1.240 de lei net.

 „Marea majoritate a pacienţilor doresc ca totul să se facă în viteză, doresc să fie primii şi doresc ca lucrurile să decurgă într-un ritm alert. Noi, într-un spital de urgenţă ne mişcăm foarte repede, dar de multe ori avem foarte multe cazuri şi, evident, intervine şi factorul oboselii.” Mai spune tânărul.

El ar vrea să facă o specializare dar calculele sale sunt mult peste ceea ce îi permite salariul. O carte costă cam cât două salarii, iar un modul dintr-un curs de specialitate aproximativ 1.000 de euro. Cu alte cuvinte, dacă Andrei vrea să urmeze un curs de trei module pentru care trebuie să se deplaseze la Timişoara, trebuie să facă rost de 3.000 de euro. Între timp el trebuie să muncească pe un salariu care nu-i ajunge nici măcar pentru întreținere.  

Problema însă este că mulţi tineri medici termină cei cinci ani de rezidenţiat şi realizează că nu au post în spital. Unii se văd nevoiţi să încheie un contract de voluntariat, ca să mai obţină bani din gărzi.

    Vești bune pentru rezidenții moldoveni. Aceștia ar putea fi salarizați legal pentru munca la spital 

În România sunt, în prezent, 10.000 de medici rezidenţi. Colegiul Medicilor spune că mai bine de jumătate dintre ei intenționează să plece în străinătate. În 2014 au ieșit din sistemul medical 3.500 de medici și au intrat doar 3.000.

Toate Facultăţile de Medicină funcţionează la capacitatea maximă dar 70 la sută dintre studenţi sunt hotărâți să părăsească România încă înainte de a intra la facultate. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât pe categorii de vârstă, dintre medicii de spital, cei mai mulți au peste 50 de ani.

Andrei este atât de hotărât să rămână în România încât a decis să înființeze o asociație cu care să îi ajute și pe ceilalți rezidenți, astfel încât să poată depăși împreună greutățile financiare și să rămână acasă. Cu toții.

 

█  Articole relaționate:

Spitalele municipale nu vor angaja medici rezidenți. „Sunt contradicții. Așteptăm ca Ministerul Sănătății să vină cu mecanisme clare de implementare a Hotărârii de Guvern și să identifice bani” 

Rezidenții din două instituții medicale și-au primit salariile promise de Guvern 

De luna viitoare, medicii rezidenți vor avea salariul de medic începător. În medie aceștia ar putea primi 2.300 de lei