Autor: Sorina Bujarov

Rezidenții moldoveni ar putea fi angajați și salarizați legal în spitalele din Moldova. Asta după ce Parlamentul a votat astăzi în primă lectură o serie de modificări la Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic. Acestea stabilesc clar care sunt atribuțiile medicilor rezidenți, dar și în ce condiții pot fi angajați în instituțiile medicale din țară.

La un an și nouă luni de când a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern nr.791, care prevede angajarea și salarizarea medicilor rezidenți, doar o mică parte dintre aceștia sunt plătiți pentru munca lor. Asta, pentru că o bună parte din managerii instituțiilor medicale refuză să-i angajeze, motivând că legislația nu le permite acest lucru. Această scuză se pare nu va mai putea fi invocată, deoarece Parlamentul a votat în primă lectură un proiect de modificare a Legii privind profesiunea de medic, menit să aducă mai multă claritate în ceea ce privește statutul și atribuțiile doctorilor rezidenți.  

„Profesiunea de medic rezident poate fi exercitată de către persoana care urmează studii de rezidențiat. Exercitarea profesiunii de medic rezident include activități de pregătire teoretică și practică, precum și acordarea asistenței medicale ghidate de către un medic specialist, în volumul și modul stabilit de Guvern. Activitatea medicului rezident este remunerată suplimentar bursei în volumul și modul stabilit de Guvern”, se prevede în articolul 4(1), articol nou adăugat la Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic.

 Cer burse de 3.000 de lei, iar responsabilități juridice - zero. Medicii rezidenți spun că nu vor să fie angajați, pentru că se tem de malpraxis 

Cele mai acide dezbateri au avut loc pe seama responsabilității juridice a rezidenților pentru actul medical. În varianta actuală a proiectului se propune ca: „Responsabilitatea pentru calitatea actului medical exercitată de către medicul rezident o poartă medicul specialist în modul stabilit de Guvern”. Acest lucru este  prevăzut în articolul 17, subpunctul 1(1). Mai mulți deputați s-au pronunțat împotriva prevederii. 

„Noi ce facem un cadou medicilor înainte de ziua lor profesională, impunându-i să-și ia responsabilitatea pentru actul medical înfăptuit de către medicul rezident?  Acest aspect trebuie discutat cu juriștii și trebuie de ajuns la o altă formulă juridică. Nu putem impune medicii specialiști să răspundă pentru ceea ce fac rezidenții”, a declarat vădit deranjat deputatul Vladimir Hotineanu.

De cealaltă parte, deputatul Valentina Stratan a explicat că în străinătate anume așa se practică – responsabilitatea pentru actul medical o poartă, în mare parte medicul specialist, dar și medicul rezident este responsabil pentru ceea ce face.

 N-au fițe de Capitală. Mai mulți doctori tineri au ales să se angajeze într-un spital din centrul țării. „Cât mai avem tineri ca ei, nu este totul pierdut” 

„În România, Estonia, Italia, SUA, responsabilitatea pentru actul medical este de ambele filiere. Medicul tutore răspunde pentru actul medical înfăptuit de medicul rezident. De cealaltă parte, responsabilitatea medicului rezident crește gradual, odată cu acumularea experienței. Desigur, un rezident din anul I nu o să facă intervenții pe care le face un rezident în anul III”, și-a argumentat poziția Valentina Stratan.

Alți deputați au solicitat ca în proiectul de lege să fie clar definit și statutul medicului specialist tutore. Acesta nu trebuie să fie un simplu medic specialist, a precizat Brega, ci un specialist foarte bun.

„Trebuie să dăm definiția medicului specialist tutore. Trebuie să fie medic șef de secție, doctor în științe medicale, profesor… nu oricine poate să fie medic tutore”, a adăugat deputatul, precizând totodată că este împotriva articolului care prevede scutirea rezidenților de responsabilitatea juridică și transferul acesteia către medicul specialist curant.

 Sacrificiile rezidenților care vor să primească lefuri. La 13 luni de la aprobarea Hotărârii de Guvern privind salarizarea acestora, majoritatea viitorilor doctori muncesc gratis 

„Nu putem impune medicii tutori să fie responsabili de munca rezidenților. Riscăm să facem așa încât nimeni să nu vrea să-și asume răspunderea. Eu n-aș vrea să răspund pentru ilegalitățile rezidenților, mai ales pentru ceea ce fac ei în tura de noapte”, a mai adăugat Brega.

Totuși, proiectul de lege a fost adoptat în primă lectură de către majoritatea deputaților prezenți la ședință. Pentru lectura finală, deputații au convenit să examineze experiența altor țări în ceea ce privește responsabilitatea juridică a medicilor rezidenți, astfel încât să fie luată soluția cea mai corectă, a precizat Valentina Stratan pentru Sănătate INFO.

Modificările propuse la Legea privind profesiunea de medic au fost elaborate de către Comisia protecție socială, sănătate și familie, un grup de medici rezidenți, reprezentanți ai Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu și Ministerul Sănătății. 

 

  Articole relaționate:

Spitalele municipale nu vor angaja medici rezidenți. „Sunt contradicții. Așteptăm ca Ministerul Sănătății să vină cu mecanisme clare de implementare a Hotărârii de Guvern și să identifice bani” 

Rezidenții din două instituții medicale și-au primit salariile promise de Guvern 

De luna viitoare, medicii rezidenți vor avea salariul de medic începător. În medie aceștia ar putea primi 2.300 de lei