Autor: Sorina Bujarov
Sărbătoare mare la Universitateade Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu. În aceste zile se împlinesc 70 de ani de la fondarea instituției de învățământ. Cu această ocazie administrația instituției organizează mai multe manifestații, care vor dura aproximativ o săptămână.
Și-a început activitatea pe 20 octombrie 1945, iar până astăzi a format aproximativ 60 de generații de medici, fiind singura „fabrică” de medici din Moldova. Timp de 70 de ani instituția de învățământ a evoluat continuu. Inițial USMF „NicolaeTestemițanu” a fost baza Institutului de Medicină nr. 1 din Sankt-Petersburg, evacuat în timpul celui de al II-lea război mondial în Kislovodsk. Ulterior institutul a fost transferat la Chişinău, împreună cu studenţii şi întregul cadru profesoral, sub numele de Institutul de Stat de Medicină.
Pe atunci universitatea avea o singură facultate – cea de Medicină Generală, care întrunea 32 de catedre, la care învățau aproximativ 1.000 de studenţi. La 70 de ani de la fondare instituția are șase facultăți – cu 73 de catedre, care formează specialiști aproape pe toate subdomeniile medicale existente. La 45 de ani de la fondare, în 1990, Universitatea de Medicină și Farmacie a fost redenumită cu numele ilustrului savant moldovean Nicolae Testemițanu.
La 70 de ani de activitate instituția de învățământ se poate lăuda cu peste 40 de mii de specialiști formați – medici şi farmacişti. Dintre aceștia, peste 7.000 activează în străinătate. Acum, anual la catedrele şi cursurile universitare îşi fac studiile peste 7.400 de tineri din Republica Moldova şi din alte 34 de ţări ale lumii.
Aniversarea a șapte decenii de activitate a singurei universități din țară care formează medici va fi răbătorită cu mult fast. Pe 8 octombrie, la Palatul Național „Nicolae Sulac” este programată manifestarea solemnă, unde vor participa atât reprezentanți din domeniul academic, dar și deputați, ambasadori și alți oficiali. Pe lângă concursurile sportive și intelectuale organizate în cadrul zilelor Universității, tot cu ocazia aniversării mai sunt organizate și workshop-uri și conferințe științifice, atât pentru studenți cât și pentru medicii practicieni.
█ Articole relaționate:
Sistemul medical din Moldova îmbătrânește. Trei din zece medici sunt pensionari