Autor: Irina Papuc
Deși acordă asistență medicală mamelor, copiilor și oamenilor care se află între viață și moarte multe instituții medicale din Moldova nu sunt acreditate sau au acreditare parțială, ceea ce înseamnă că există numeroase riscuri pentru viața și sănătatea lor. Totuși acestea continuă să activeze și să obțină bani de la stat.
Problema instituțiilor medicale din Moldova care acordă asistență medicală fără acreditare a devenit o problemă cronică – acest lucru se întâmplă de la an la an, banii sunt acordați acestor instituții pentru că „mai bine așa decât deloc”, în schimb calitatea serviciilor medicale nu este verificată minuțios de nimeni.
Campioane la secții neacreditate
Cea mai gravă situație se află, de altfel, la o instituție terțiară, cu rang de institut și unde sunt tratați copiii și mamele din toată țara – Institutul Mamei și Copilului. Aici nu au obținut acreditare cinci secții, patru laboratoare și unul condiționat, farmacia și o secție de alimentație. Astfel, condiții critice care nu întrunesc normele legale sunt la secțiile de gastrologie, pneumologie, chirurgie pediatrică, secțiile de internare Pediatrie și Maternitate, laboratorul clinico-diagnostic, bacteriologic și imunologic, clinico-diagnostic. Nici Farmacia și nici bucătăria de lapte nu au obținut acreditare.
Și în spitalele municipale există probleme. La Spitalul Municipal din Bălți nu au fost acreditate departamentul de ftiziopneumologie, laboratorul clinico-diagnostic, secțiile de imagistică și fizioterapie. La Spitalul Municipal „Sfânta Treime” nu a fost acreditat serviciul de transfuzie a sângelui.
Dintre spitalele raionale cea mai gravă situație este la Comrat și Ceadâr-Lunga. Secţiile terapie, neurologie, boli infecţioase, secţia terapie din satul Copceac, secţia fizioterapie, anatomie patologică, autoclavare și arhiva nu au obținut ultima acreditare în spitalul raional din Ceadâr-Lunga. La Comrat nu corespund standardelor patru secții foarte importante de altfel, inclusiv secția de reanimare și terapie intensivă pentru adulți, secțiile de pediatrie, boli infecțioase și morfopatologia.
Cu toate acestea, spitalele care pot deveni un real pericol pentru pacienți sunt contractate de la an la an de către Compania Națională de Asigurări în Medicină, cu bani publici.
Am încercat să discutăm problema cu responsabilul de sistemul spitalicesc de la Ministerul Sănătății, Gheorghe Țurcanu, însă acesta nu a răspuns la telefon. Nu a răspuns la apelurile noastre nici directorul actual al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Vasile Pascal. De altfel, CNAM este instituția care poartă responsabilitate pentru calitatea asistenței medicale pe care o primesc cei asigurați. Mai mult, conform legii CNAM trebuie să contracteze doar instituții medicale acreditate.
Nu e loc de scuze
Responsabilii de domeniul sănătății din Parlament spun că această situație era frecventă, dar și pardonabilă acum câțiva ani. „Mulți ani Institutul Oncologic nu a fost acreditat, dar funcționa pentru că nu era altă instituție care să acorde acest tip de asistență medicală. Acum însă este altceva. Îmi vine greu să mă expun, întrucât nu știu exact ce se întâmplă la această instituție, de ce n-a fost acreditată, dacă au fost dislocate serviciile în alte secții sau nu. Sunt multe aspecte care trebuie clarificate mai întâi. Însă din propria mea experiență pot spune un lucru - totul depinde foarte mult de calitatea managementului în fiecare instituție”, spune Valentina Stratan, deputat în Parlament și responsabil în Comisia protecție socială, sănătate și familie.
Am solicitat informații de la Institutul Mamei și Copilului. Responsabilul de comunicare din această instituție, Doru Dendiu, ne-a spus că laboratoarele au fost acreditate condiționat din cauza unor catedre amplasate acolo, însă situația s-ar fi ameliorat. În privința secțiilor, acestea n-au obținut acreditare, deoarece n-au fost reparate de câteva decenii bune, lucru ce urmează să fie remediat acum.
„Secțiile au primit anterior acreditare condiționată, urmând să intre din nou în procedura de acreditare la remedierea condițiilor tehnice și constructive din secții. Secțuiile respective sunt incluse pentru renovare și modernizare în cadrul proiectului moldo-român în valoare de peste 1 milion de euro finanțat de România. Lucrările urmează să înceapă în cel mai scurt timp, în prezent fiind în derulare întocmirea proiectelor de execuție. Precizăm că sunt primele lucrări capitale de renovare de la înființarea primelor departamente ale IMC și execuția se face după cele mai stricte norme constructive și tehnico-medicale”, ne-a spus Dendiu.
Un nou raport în 2 săptămâni
Totuși, potrivit Mariei Cumpănă, șefa Consiliului Național de Evaluare și Acreditare, laboratoarele din cadrul instituției care nu au fost acreditate nu mai funcționează, serviciile fiind cumpărate de către instituție de la alți agenți economici. În privința secțiilor neacreditate aceasta spune că instituțiile au posibilitatea să treacă o evaluare curentă, care are loc în fiecare an, timp oferit pentru a înlătura toate deficiențele.
„Noi am efectuat o evaluare curentă, iar raportul va fi gata în două săptămâni, astfel va exista o informație mai amplă asupra situației, posibil unele secții au obținut deja acreditarea necesară. Unele instituții nu obțin scorul necesar, dar sunt foarte aproape, de aceea noi nu putem pur și simplu să le închidem”, a spus Cumpănă.
Reguli pentru acreditare
Regulile de acreditare sunt grupate separat și diferă în funcție de secții. De exemplu, la secția de internare se va ține cont de respectarea dreptului pacienților la informare și consimțământ, dacă se asigură controlul infecțiilor intraspitalicești, dacă secția nu prezintă pericol fizic pentru pacienți, dacă există suficient personal medical și tehnica medicală necesară, etc. Consiliul Național de Evaluare și Acreditare evaluează, de asemenea, spitalele după un document privind standardele de bază. Acestea se referă la drepturile pacienților, la funcționarea Comitetelor de Bioetică, la asigurarea accesului la informații, la internarea și externarea în siguranță a pacienților, la managementul medicamentelor, condiții de igienă și de siguranță pentru doctori, etc.
█ Articole relaționate: