Autor: Irina Papuc

Ex-ministrul Sănătăţii şi fostul director al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Mircea Buga, a publicat un mesaj după apariţia numelui său în presă legat de furtul miliardului de dolari. Deşi a încercat să se justifice, Buga nu a scris decât că a acţionat în conformitate cu legea, lăsând fără răspunsuri numeroase întrebări.

Numele lui Mircea Buga a apărut în procesul-verbal prin care Ilan Shor a explicat cum s-au furat banii din cele trei bănci devalizate, iar presa a publicat textul, citând mărturiile omului de afaceri. Deşi a fost solicitat pentru explicaţii, Buga nu a răspuns la apelurile noastre. Ieri seara, acesta a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care s-a declarat mirat de faptul că Ilan Shor l-a pomenit în mărturiile sale pentru procurori.

„Vin cu anumite precizări, pentru a evita potențialele speculații în ceea ce mă privește. Conform legislației, CNAM poate investi mijloace bănești temporar disponibile în hârtii de valoare de stat și depozite bancare. Această posibilitate a fost folosită pe parcursul anilor ca o modalitate de suplimentare a fondurilor de asigurări pentru a putea fi procurate mai multe servicii medicale”, a scris Buga. Totuşi, actualul ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a evitat să spună când şi cine a decis transferarea mijloacelor băneşti ale CNAM către Unibank, aşa cum menţionează Shor. Buga s-a justificat prin faptul că toate informaţiile despre deciziile CNAM s-ar conţine în raportul anual pe care chiar Parlamentul îl aprobă în fiecare an.

„Controalele efectuate anual nu au depistat ilegalități, iar cifrele depozitelor și dobânzile obținute se regăsesc în rapoartele anuale aprobate de Parlament, depozitele fiind returnate la contul trezorerial. În calitatea mea de director general al CNAM am acționat în strictă conformitate cu prevederile legale și statutul organizației (…) nu am acceptat niciodată presiuni asupra propriei mele persoane și nici imixtiuni în activitatea CNAM”.

Mircea Buga nu a explicat nici dacă a avut o întrevedere cu Ilan Shor, aşa cum acesta scria în autodenunţul său şi ce înseamnă „suplimentarea veniturilor” la Unibank , după ordinele lui Filat. Deşi i-am adresat aceste întrebări, funcţionarul nu a răspuns la ele. Astfel, Buga nu a explicat dacă banii din Sănătate sunt sau nu o parte a miliardului furat, aşa cum nu este explicată nici implicaţia sa sau a altor funcţionari de la CNAM în decizia de a cumpăra hârtii de valoare. În schimb, Buga a îndemnat presa să lase „organele competente să-şi exercite competenţele”.

 

 Articole relaţionate:

Mircea Buga, implicat în furtul miliardului de la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. Declarațiile lui Ilan Shor

Încep „surprizele”. Guvernul taie din banii pentru Sănătate după ce veniturile la bugetul de stat se reduc cu 1 miliard de lei 

Instituțiile medicale din țară, îngropate în datorii colosale. În spitale nu există medicamente și nici măcar seringi