Autor: Irina Miron

Sistemul medical din Moldova se confruntă cu un deficit de cel puţin 30 de medici ftiziopneumologi, conform rezultatelor unui studiu realizat recent de Centrul Național de Management în Sănătate. Cea mai gravă stare de lucruri la acest capitol se înregistrează în raioanele din sud, acolo unde la 100 de mii de locuitori revin doar doi specialiști.

Ceva mai bună e situația din nord, unde la fiecare o sută de mii de oameni revin patru ftiziopneumologi. În raioanele din centrul Republicii Moldova și în autonomia găgăuză acest raport e de trei medici la același număr de persoane.

Raportul Centrului Naţional de Management în Sănătate, intitulat „Potenţialul uman din sistemul sănătăţii implicat în acordarea asistenţei medicale ftiziopneumologice”, mai arată că, deşi între 2006 și 2012 Ministerul Sănătăţii a planificat 117 locuri pentru studii postuniversitare la ftiziopneumologie, înmatriculaţi la această specialitate au fost doar 48 de rezidenţi. Asta ar însemna că, în această perioadă de timp, sistemul de sănătate a rămas fără 69 de specialişti.

Mai mult, chiar dacă între 2009 și 2012 18 tineri şi-au luat diploma de medic ftiziopneumolog, s-au angajat doar 10 dintre ei. Majoritatea au refuzat să lucreze conform repartizărilor din cauza condiţiilor de muncă inadecvate, pentru că sunt supuşi riscului de a se infecta cu tuberculoză, dar şi din cauza salariilor mici.

În prezent, în Moldova activează aproape 270 de medici ftiziopneumologi.

 

Articole relaționate: