Redactor: Elena Cioina

Personalul administrativ al Universității de Medicină și Farmacie din Iași este cercetată disciplinar, pentru că ar fi admis nereguli la înscrierea studenților străini. Procurorii DNA au făcut, ieri, percheziţii la instituție, în cazul retragerii unei liste oficiale cu 45 de studenţi marocani care iniţial fuseseră admişi la universitate. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că personalul administrativ al instituției este cercetat disciplinar în urma scandalului şi a adăugat că în acest caz ar trebui aplicată sancţiunea cea mai gravă, respectiv desfacerea contractului de muncă, scrie Mediafax.

”Din primele cercetări rezultă că erorile grave au fost la nivelul aparatului adminsitrativ (n.r. - de la UMF Iaşi) şi îmi exprim speranţa că reevaluarea punctajelor vor confirma faptul că membrii corpului academic nu au făcut erori în evaluarea acestor punctaje. Au fost alte elemente care, într-adevăr, merg pe linia cercetării penale şi urmare a acţiunii Corpului de Control al ministrului Educaţiei, care s-a finalizat miercuri au fost, din păcate, dar în mod necesar, înştiinţate şi organele de cercetare penală”, a declarat ministrul Educației de la București.

Întrebat dacă ar fi vorba despre o neglijenţă sau despre un act de corupţie, Sorin Cîmpeanu a spus: ”Nu poate fi vorba de neglijenţă atunci când modifici 94 de punctaje. Înainte de a avea raportul Corpului de Control puteam fi mai rezervat, dar acum că am raportul neglijenţa nu poate fi luată în considerare”.

█ Percheziții la Universitatea de Medicină Iași, privind refuzul Senatului de a-l demite pe Astărăstoae 

Pe de altă parte, ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că personalul adminsitrativ de la UMF Iaşi este cercetat disciplinar. Procurorii anticorupţie ieşeni au descins ieri la sediul UMF „Grigore T. Popa“ din Iaşi, unde au percheziţionat mai multe birouri, cel mai probabil fiind vizate documente în baza cărora s-au făcut înscrierile unor studenţi străini.

Rectorul Universităţii, Dragoş Pieptu, a anunţat că demisionează de la conducerea instituţiei de învăţământ superior, ca urmare a situaţiei create de retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenţi marocani care iniţial fuseseră admişi la universitate. Dragoş Pieptu a fost numit rector al UMF Iaşi la începutul acestui an, după ce Vasile Astărăstoaie şi-a dat demisia.

Pe 5 octombrie, Facultatea din Iaşi a publicat o listă definitivă cu studenţii admişi şi care au îndeplinit condiţiile de eligibilitate, în total 166 de studenţi, inclusiv marocani. În 15 octombrie însă, Facultatea a publicat pe site-ul său o nouă listă, cu 121 de studenţi, care excludea numele celor 45 de studenţi marocani, "fără a prezenta motivele acestei revizuiri. Ca urmare a acestei situaţii, conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi a afirmat că s-au găsit inadvertenţe în dosarele de înmatriculare a studenţilor la liniile de studiu în română, engleză şi franceză care plătesc taxa în valută, motiv pentru care înmatricularea a fost suspendată, iar dosarele sunt reevaluate.

„Procesul de înmatriculare a studenţilor la programele de studiu în limbile engleză, franceză şi română pe cont propriu valutar (studenţii care au intrat pe baza unui concurs de dosare şi care plătesc taxa anuală de 5.000 de euro în valută - n.r.) a fost întrerupt după identificarea unor erori care au viciat clasamentul final al candidaţilor. Senatul Universităţii a decis, în şedinţa de pe 19 octombrie, reevaluarea tuturor dosarelor, urmând ca în maxim o săptămână să fie publicată lista finală a candidaţilor admişi", a declarat rectorul Dragoș Pieptu.

El a precizat că universitatea a sesizat Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, care a trimis o comisie pentru a investiga problemele semnalate. În paralel, conducerea UMF Iaşi a declanşat propria anchetă internă, ale cărei rezultate urmează să fie făcute publice.

Între timp, reprezentanţii UMF au anunţat că înmatricularea candidaţilor înscrişi pe locurile cu taxă în valută la limba română, engleză şi franceză au fost suspendate pentru o săptămână, urmând să fie reevaluate toate cele aproximativ 950 de dosare depuse, până la începutul săptămânii vitoare.

Scandalul are rezonanță internațională. Ambasadoarea României în Maroc, Simona Mariana Ioan, a fost convocată la Ministerul marocan de Externe, pentru a da explicaţii privind retragerea listei oficiale cu 45 de studenţi marocani, înscrişi în primul an la Facultatea de Medicină din Iaşi, relata site-ul de ştiri Le360.ma.

 

█ Articole relaționate:

Rector la medicină şi preşedinte la colegiul medicilor, urmarit penal. Ambele instituţii refuză însă să-l demită din funcţie 

Asociația Universităților de Medicină din România s-a întrunit în premieră la Chișinău să discute problemele din sistem 

Comisia Ministerului Sănătății a aflat cine se face vinovat de moartea bebelușului mort la nouă luni în burta mamei