Autor: Sorina Bujarov

Un doctor a devenit premier interimar al Republicii Moldova. Este vorba despre Gheorghe Brega, care în Guvernul condus de Valeriu Streleț a ocupat funcția de vicepremier pe probleme sociale. Acum câteva minute, după ce fostul șef al Cabinetului de Miniștri Valeriu Streleț și-a prezentat demisia, Brega a fost desemnat premier interimar de către președintele țării Nicolae Timofti.

Gheorghe Brega și-a început activitatea politică în 2009, când a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Liberal. Anterior, acesta însă a activat în domeniul medical aproape 40 de ani.  

Are studii medicale, dar de mai mulți ani este deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Gheorghe Brega a fost numit în funcția de premier după șase ani în care a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, din partea Partidului Liberal. Deși a renunțat demult la activitatea medicală, în activitatea sa politică Gheorghe Brega s-a intersectat cu domeniul de sănătate. În legislativul anterior, acesta a fost membru al Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie.

█  FOTO//A căzut Guvernul. Ruxanda Glavan își va exercita funcția până la numirea unui nou Guvern

Gheorghe Brega și-a început activitatea medicală în 1972, când s-a angajat asistent medical la Spitalul de Urgență din Chișinău. După doi ani, el s-a transferat la Spitalul Clinic Municipal nr.1 din Chișinău, unde a muncit timp de doi ani ca medic internist și medic-chirurg urolog. În 1978 acesta s-a agajat la Spitalul Clinic Municipal nr.2 din Chișinău, unde a tratat bolnavii cu probleme renale pentru o perioadă de doi ani.

Ulterior, în perioada 1978-1983 Gheorghe Brega a activat ca medic oncolog-urolog la Policlinica Institutului Oncologic, iar între 1983-1989 a fost medic oncolog-urolog în secția de procto-urologie a Institutului Oncologic. Din 1989 până în 2004 acesta a fost șef al secției urologie la aceeași instituție medicală, iar între 2004-2009 – medic chirurg-urolog la un centru medical privat din Capitală.

La 30 iulie 2015 a fost învestit în funcția de viceprim-ministru pentru probleme sociale al Republicii Moldova în Guvernul Streleț, fiind înaintat din partea Partidului Liberal.

 

█  Articole relaționate:

UPDATE//Guvernul Streleț cere votul Parlamentului. Ruxanda Glavan este oficial candidatul PD la funcția de ministru al Sănătății, iar Buga - la Ministerul Muncii 

Viceminiștrii Sănătății și averile lor: firme farmaceutice, case de milioane și bolizi 4X4

„Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor”. Doctorii din Moldova, dezamăgiți de politizarea medicinei