Autor: Sorina Bujarov

Noi detalii în cazul licitațiilor trucate. Centrul Republican de Diagnostică Medicală a fost exclus din acest dosar, administrația instituției fiind cercetată într-o anchetă separată. Informația a fost confirmată pentru Sănătate INFO de către procurorul Dorin Compan, care a precizat că dosarul a fost intentat separat, pentru că există mai multe bănuieli în privința modului în care au fost cheltuiții banii publici pentru reconstrucția clădirii.  „În cazul Centrului este nevoie de o expertiză a construcțiilor, care poate dura chiar și doi ani”, a precizat procurorul.

Administrația instituției este bănuită că ar fi însușit banii destinați pentru reconstrucția spațiului spitalului, astfel încât să fie posibilă amplasarea mai multor utilaje medicale. Banii au fost cheltuiți, însă lucrări de reparație nu au fost făcute, susțin procurorii. Este vorba despre aproximativ șapte milioane de lei, bani care ar fi fost însușiți de mai mulți angajați ai instituției medicale.

„Centrul Republican de Diagnostică Medicală este vizat într-un dosar penal aparte, divizat de cel al licitațiilor trucate, deși a fost investigat concomitent. S-a ajuns la procedură separată, deoarece în cazul acestei instituții a fost dispusă efectuarea expertizei în construcții, care poate dura 1-2 ani. Asta înseamnă că experții fac o evaluare a construcțiilor provizorii și ale celor definitive, să vadă dacă costul lor real corespunde cu documentele contabile”, a precizat pentru Sănătate INFO procurorul Dorin Compan. 

 Licitații cu abateri de la lege. Milioane de lei, cheltuite suspect la Centrul Republican de Diagnostic, Spitalul Clinic Republican și alte instituții importante 

La modul practic, asta înseamnă că experții vor verifica câți bani au fost cheltuiți pentru materialele de construcții, pentru munca lucrătorilor și care este diferența dintre sumele indicate în documentele contabile și cheltuielile reale.

„Din materialele cauzei penale reiese că acești bani nu au fost cheltuiți, dar însușiți. După finalizarea expertizei experții o să ne spună mai exact cât s-a cheltuit pentru aceste construcții. Din analiza preliminară noi presupunem că ar fi vorba de aproximativ șapte milioane de lei”, a mai precizat Dorin Compan.

Procurorul a mai precizat că în dosar sunt cercetați mai mulți angajați ai instituției medicale, printre care directorul Andrei Testemițanu și șeful Direcţiei logistică din cadrul aceleiași instituții, Constantin Avasâloaie. Ambii au fost reținuți preventiv de către CNA în luna aprilie, împreună cu alți 16 responsabili din domeniul sănătății învinuiți în dosarul licitațiilor trucate.

Până la ora difuzării știrii, directorul instituției nu a răspuns apelurilor noastre.

Cât despre dosarul licitațiilor trucate, procurorul Dorin Compan afirmă că acesta poate fi trimis în judecată oricând, dar e nevoie să fie consultat și de către avocați. Acest lucru însă necesită timp.

„Lumea se gândește că noi ne murăm aici, însă noi lucrăm. Știți câte volume sunt în total în acest dosar – 63 de volume. Vă maginați 30 de persoane să facă cunoștință cu acest dosar. Ei nu au voie să facă copii, ci doar să-și facă notițe, așa că durează. O singură persoană a făcut cunoștință cu materialele dosarului în două luni. Deci nu depinde de noi trimiterea în instanță, noi și mâine am putea, pentru că urmărirea penală a fost terminată, dar nu avem dreptul să îl trimitem în judecată până când toți apărătorii nu citesc materialele dosarului”, a precizat procurorul Compan, adăugând că, totuși, dosarul ar putea ajunge în instanță în câteva săptămâni.

 Jumătate de milion de euro, aruncați în vânt. Un spital a cumpărat, încălcând legea, un aparat care nici măcar nu poate fi folosit 

Potrivit procurorului, valoarea totală a prejudiciului în acest dosar este de 150 de milioane de lei, adică suma totală a celor 11 licitații efectuate fraudulos și investigate de CNA.

„În urma expertizei s-a constatat că suma licitațiilor este de 150 de milioane. Deoarece licitațiile astea au fost frauduloase din start, noi le-am incriminat lor toată suma ca fiind prejudiciu.  Vă explic de ce – dacă aduci o mașină prin contrabandă, mașina este confiscată. Chiar dacă un invalid are nevoie de ea sau un om bolnav, ea trebuie confiscată pentru că a fost obiect al contrabandei. La fel și în cazul licitațiilor. Prejudiciul moral și fizic e de 150 de milioane de lei, material însă este de 15 milioane de lei – diferența de preț dintre ofertele lui Ceaicovschi și ale celorlalți ofertanți”, a explicat pentru Sănătate INFO Dorin Compan.

Amintim că în luna aprilie 16 persoane cu funcții de conducere în sistemul de sănătate, printre care un fost ministru, au fost reţinuţi de CNA. Aceştia sunt învinuiţi de abuz în serviciu şi luare de mită în cazul licitaţiilor aranjate pentru achiziţionarea echipamentelor medicale. Majoritatea sunt cercetați în libertate. Potrivit procurorilor, funcționarii ar fi prejudiciat bugetul statului cu zeci de milioane de lei. 

 

 Articole relaționate:

Au economisit bani din salariile doctorilor. Instituțiile medicale din Moldova au rupt 3 milioane de euro din lefurile medicilor și asistentelor medicale 

Licitații trucate. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, acuzată că ar fi favorizat agenți economici care ofereau spitalelor utilaj mai ieftin, decât prevedea contractul 

Andrei Usatîi ar fi „aranjat” licitațiile publice de procurare a utilajului medical pentru spitale. Bănuiții primeau între 5-10% din valoarea licitației