Autor: Irina Papuc

Instituțiile medicale din țară au tras cureaua și au ținut să cheltuiască mult mai puțin decât au planificat la început de an. Astfel, managerii au economisit din banii pentru medicamente, alimentația pacienților și chiar salarizarea lucrătorilor medicali. Din buzunarul doctorilor, de exemplu, au fost rupți în total peste 3 milioane de euro.

Toate instituțiile medicale publice, și chiar cele private au cheltuit anul trecut mai puțin decât au planificat. Datele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină arată că managerii au ales că economisească din orice – alimentația pentru pacienți, medicamente și chiar din salariile lucrătorilor medicali. Astfel, instituțiile au economisit în total peste 67 de milioane de lei pentru retribuirea muncii, adică peste 3 milioane de euro la cursul actual, 16 milioane de lei pentru alimente și aproape 60 de milioane pentru medicamente.

Spitalele republicane au economisit cel mai mult pentru medicamente

Cel mai mult au rupt de la salarizare spitalele municipale și cele raionale, doctorilor și asistentelor din aceste instituții le-au fost achitate salarii mai mici în total cu 35,2 milioane de lei. Pentru alimentația bolnavilor au fost economisiți alte 7 milioane de lei, iar pentru medicamente – 17 milioane. Spitalele republicane au economisit cel mai mult pentru medicamente, cumpărând cu 24 de milioane de lei mai puțin decât au planificat inițial. Din hrana pentru pacienți s-a economisit la fel – peste 5 milioane de lei.

Și spitalele departamentale și cele private au făcut economii, inclusiv pe seama salariilor. Acestea au dat lefuri lucrătorilor medicali cu 9 și respectiv 30 de milioane de lei mai puțin. Dacă ar fi să împărțim suma economisită egal la toți medicii dn țara noastră - 12.934 doctori, atunci fiecare ar fi primit în plus cel puțin 5.000 de lei, iar dacă luăm în calcul și asistentele medicale - 26.781 la număr, atunci fiecare ar fi primit o sumă egală de 1.687 de lei.

Datorii mai mari și solduri mai mici

În același timp, datele CNAM mai arată că spitalele au înregistrat datorii creditoare de peste 93 de milioane de lei și alte peste 200 pentru retribuirea muncii și pentru medicamente. Explicația ar fi că acestea s-au format la sfârșit de an, în luna decembrie și că au fost achitate în luna ianuarie a următorului an.

O altă problemă este că spitalele înregistrează în fiecare an datorii creditoare mai mari, iar banii rămași în conturile spitalelor sunt tot mai puțini, se precizează în raportul cheltuielilor fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru anul 2014.

Recent, CNAM a semnat un ordin prin care obligă fiecare instituție să realizeze un business-plan, unde să treacă minuțios toate sumele planificate pentru diferite categorii de cheltuieli, în funcție de priorități. Printre acestea sunt plata salariilor și procurarea medicamentelor.

Potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății, CNAM și Sindicatului Sănătatea, fiecare instituție medicală trebuie să planifice pentru retribuirea muncii cel puțin 55 la sută din totalul veniturilor obținute.

 

 Articole relaționate:

Topul specialităților medicale care iau cel mai mult mită 

Topul celor mai bine plătiți directori de spitale din Moldova 

Topul celor mai bine plătiți medici din