Autor: Sorina Bujarov

Specialiștii din chirurgie, pediatrie, maternități și cei de profil terapeutic iau cel mai mult mită de la pacienți. Sunt concluziile studiului „Accesul și calitatea serviciilor medicale spitalicești în percepția populației din Republica Moldova”, realizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS). Potrivit cercetării, în ultimii ani fenomenul plăților neoficiale i-a amploare în instituțiile medicale din Moldova. Asta deși costul poliței medicale crește de la an la an, la fel ca și serviciile acoperite de aceasta.

Mai exact, se constată în studiul despre calitatea serviciilor spitalicești din Moldova, în maternități se dă cel mai mult mită. Acest lucru a fost confirmat de aproximativ 77 la sută dintre pacienții intervievați, care au mărturisit că au plătit bani medicilor. În pofida campaniilor de prevenire și de combatere a fenomenului, numărul celor care plătesc bani medicilor din maternități este în creștere. Aceeași cercetare relevă că în 2011 numărul celor care au mărturisit că au plătit personalului medical din maternități era cu șase procente mai mic. Cercetarea mai scoate în evidență și faptul că volumul plăților neoficiale diferă în cazul pacienților operați și a celor care nu sunt supuși intervențiilor chirurgicale. Astfel, cei care au fost operați au plătiti în medie 2.863 de lei, pe când bolnavii neoperați au plătiti doctorilo în medie 650 de lei.

█ Câtă mită s-a dat în spitalele din Moldova în acest an. Cifra întrece de cinci ori volumul plăților informale date în poliție și educație 

Locul doi în topul specialităților care iau cel mai mult bani de la pacienți sunt chirurgii, inclusiv personalul medical din secțiile de profil chirurgical. Anume acestor specialiști au plătit bani suplimentar 42 la sută dintre respondenții care au afirmat că au dat mită doctorilor. În cazul acestora, numărul este într-o ușoară scădere față de anul 2011.

Următorii în topul specialiștilor care iau cel mai mult bani de la pacienți sunt pediatrii, inclusiv personalul medical din secția de profil. Studiul realizat de Centrul PAS arată că aproximativ 30 la sută dintre participanții la cercetare au mărturisit că au dat bani specialiștilor din secția cu profil pediatric. Numărul acestora este în creștere cu 10 la sută față de anul 2011.

Terapeuții iau și ei mită, aceștia ocupând locul patru în topul specialităților medicale în care se ia cel mai mult mită. O confirmă 28 la sută dintre pacienții participanți la studiu.

 Spitalele vor fi sancționate pentru că admit plăți neoficiale de la pacienți. În maxim 12 luni mecanismul trebuie să dea roade

Același studiu arată că în medie, pacienții au plătiti neoficial 1.166 de lei. Există însă o diferență semnificativă a plăţilor neoficiale achitate în spitalele raionale și cele republicane sau municipale. Astfel, în instituțiile medicale republicane media cheltuielilor neoficiale depăşeşte suma de 1.661 lei, iar cele municipale – de 1.183 de lei, pe când în spitalele raionale plățile neoficiale sunt în medie de 744 de lei.

Deși majoritatea moldovenilor au poliță de asigurare medicală, cei mai mulți dintre ei scot bani în plus din buzunar pentru a achita, neformal, serviciile medicale de care beneficiază, arătau datele unui sondaj efectuat de Magenta Consulting la începutul lunii martie 2014, potrivit căruia doar 42 la sută dintre moldoveni  folosesc de polița medicală la fiecare consultație. În rest, fie o folosesc foarte rar, fie deloc.

Studiul „Accesul și calitatea serviciilor medicale spitalicești în percepția populației din Republica Moldova” a fost realizat în 2013, pe un eșantion de 1.222 de persoane.  

 

 Articole relaționate:

„Am dat doctorului 200 de dolari, dar n-au ajuns și pentru moașă”. Directorii de spitale, obligați să organizeze chestionare anonime pentru a „prinde în flagrant” subalternii care iau mită 

Ministerul Sănătății a creat un Consiliu pentru prevenirea corupției și diminuarea plăților neformale în sistem 

Aproape jumătate din moldoveni nu ar depune vreo plângere, dacă li s-ar cere bani suplimentari pentru serviciile medicale