Autor: Sorina Bujarov

În Republica Moldova salariul unui doctor nu depinde de volumul de muncă depus, ci de alți factori, precum vechimea în muncă, categoria de specializare și multe altele. Pe lângă acestea, leafa lucrătorilor medicali depinde și de instituția în care sunt angajați. Statisticile arată că există o diferență majoră între lefurile medicilor din instituțiile medicale republicane, cele municipale, dar și cele raionale.

Mai exact, arată datele Sindicatului „Sănătatea” pentru anul 2014, salariul mediu al unui doctor anagajat în instituțiile medicale de nivel republican a fost de 4.975 de lei, a unei asistente medicale a fost de 3.832 de lei, iar a infirmierelor – 2.211 lei.

Aceleași date arată că cel mai mare salariu mediu pe instituție s-a plătit la Institutul de Ftiziopneumologie, unde a constituit puțin peste 6.700 de lei. Și la Spitalul de Psihiatrie Bălți salariul mediu a trecut de 6.200 de lei. Cel mai mic salariu mediu ar fi la Institutul Mamei și Copilului, unde medicii sunt remunerați în medie cu 4.054 de lei. La Institutul Oncologic, de exemplu, salariul mediu al unui doctor este de 5.470 de lei, la Institutul de Cardiologie – 5.054 de lei, iar la Spitalul Clinic Republican –  4.657 lei.

 Topul specialităților medicale care iau cel mai mult mită 

În cazul Stațiilor Zonale de Asistență Medicală Urgentă, cel mai mare salariu mediu pe instituție este la Stația din Găgăuzia, unde medicii primesc în medie puțin peste 6.900 de lei. Următoarea în top este Stație Zonală din regiunea sud – unde specialiștii primesc un salariu mediu de 6.158 de lei.

Aceleași date arată că insituțiile medicale de nivel municipal își răsplătesc angajații cu un salariu mult mai mare. Mai exact, salariul acestora ajunge în medie  la 5.466 lei, iar a asistentelor medicale - 3.430 lei și a infirmierelor - 1.777 lei. Cel mai mare salariu mediu pe instituție este la Centrul Medicilor de Familie din Bălți, unde doctorii primesc în medie un salariu de 7.176 lei. În spitalul municipal Bălți aceștia sunt salarizați în medie cu 4.950 de lei.

Datele Sindicatului „Sănătatea” mai arată că salariul mediu al unui doctor angajat într-un spital raional este de 4.788 de lei, a asistentelor medicale – de 2.918 lei, iar infirmierele primesc în medie o leafă de 1.520 de lei. Primul în topul spitalelor raionale cu cele mai mare salarii este cel din Cimișlia, unde medicii primesc în medie o leafă de 5.873 de lei. Următorul în top este spitalul din Floreși, unde doctorii sunt remunerați cu 5.862 de lei, iar locul trei este ocupat de spitalul din Rezina, unde medicii ridică o leafă în medie de 5.688 de lei. Cel mai prost la capitolul salarizarea lucrătorilor medicali stă spitalul din Strășeni. Aici medicii primesc în medie 3.860 de lei lunar.

█  Câtă mită s-a dat în spitalele din Moldova în acest an. Cifra întrece de cinci ori volumul plăților informale date în poliție și educație

Potrivit statisticilor, în Moldova muncesc 12.934 de doctori și 26.781 de asistente medicale. Ultimele date ale Ministerului Sănătății arată că spitalele din Moldova sunt asigurate cu medici în proporție de 88 la sută, cu două procente mai puțin decât în 2013. În 2014, de exemplu, numărul doctorilor angajați în instituțiile medicale din țară s-a redus cu aproape 170 de specialiști, față de anul precedent – 2013. Nici personalul medical mediu nu este mai motivat să rămână în sistemul de sănătate moldovenesc. În 2014 numărul acestora s-a redus cu aproximativ 640 de specialiști. 

 

 Articole relaționate:

State cu politici inspirate care au reușit să reducă corupția din medicină 

Moldovenii cheltuie milioane de euro anual pentru medicamente. „Legea le permite doctorilor să dețină cote parte din farmacii” 

Nașteri cumpărate. Mămicile se plâng că plătesc cel puțin trei specialiști, pentru că aceștia asistă la venirea pe lume a pruncului 

CNAM recunoaște: volumul plăților informale, extrem de mari, mai ales pentru internarea în spitale. Experții spun că este vorba de milioane