Autor: Sorina Bujarov

A suferit zece ani de o boală care putea fi tratată în maxim doi. Asta pentru că, inițial, a neglijat sfaturile medicilor, crezând că maladia va trece de la sine. Acest lucru nu s-a întâmplat, ba din contra - boala s-a agravat într-atât de mult, încât nu mai putea fi tratată cu medicamentele disponibile în Moldova. Așa începe povestea lui Pavel Rucșineanu, un moldovean din nordul Moldovei care s-a tratat cu succes de curând de o formă foarte gravă de tuberculoză, una dintre cele mai devastatoare maladii din lume.  

Pavel are 37 de ani și este din Bălți. Ultimii zece ani din viața sa acesta i-a petrecut mai mult prin spitale, asta deși acasă îl așteptau soția și cei doi copii. Din cauza bolii, cu care a fost diagnosticat în plină tinerețe, momentele fericite din viața sa s-au limitat la vizitele rudelor făcute în spital și la speranța că, în cele din urmă, va putea să învingă maladia.

  Câți bani cheltuie Republica Moldova pentru a ține sub control cele mai periculoase infecții 

A fost diagnosticat pentru prima dată cu tuberculoză încă în 2005, atunci însă nu a dus tratamentul până la capăt. Motive sunt multe – tratamentul este greu de suportat, din cauza reacțiilor adverse la medicamente, din cauza faptului că trebuie să-ți începi și termini ziua cu un pumn de pastile. Așa a durat câțiva ani la rând, ca într-un final să fie diagnosticat cu tuberculoză extradrog rezistentă - cea mai gravă formă de tuberculoză, care nu poate fi tratată cu medicamente de primă linie și nici tratamentul de linia a doua nu este eficient.

„În 2005 am fost diagnosticat cu tuberculoză clasică. De atunci am mai făcut și greșeli, am întrerupt tratamentul de câteva ori. Cred că anume din acest motiv mi s-a agravat starea de sănătate. Am înțeles însă acest lucru prea târziu, când deja dezvoltasem cea mai gravă formă a bolii. În 2008, după ce am fost externat din spital, aveam nevoie de bani ca să pot trăi, așa că am lăsat tratamentul și am plecat la muncă. Peste doi ani deja dezvoltasem tuberculoză extradrog- rezistentă”, povestește Pavel Rucșineanu, acum un activist cunoscut în țara noastră care luptă pentru drepturile bolnavilor cu tuberculoză din Republica Moldova.

În ultimii patru ani Pavel a urmat tratament după o formulă individuală. Și pentru că medicamentele se dovedeau ineficiente, formula de preparate a fost revăzută de nenumărate ori de către specialiștii de la Comitetului de Recrutare a Institutului de Ftiziopneumologie. De fiecare dată însă același rezultat - boala se dovedea mai puternică decât preparatele administrate. Astfel, maladia continua să se agraveze tot mai mult, Pavel era într-o stare deplorabilă, iar medicii nu-i mai dădeau șanse de supraviețuire. Asta în condițiile în care, în secolul XXI tuberculoza este o boală tratabilă, iar Moldova, cel puțin ultimii ani, are acces la medicamente eficiente împotriva acestei boli.

  Se așteaptă noi sancțiuni. Ministerul Sănătății verifică „moștenirea” lăsată de fosta conducere 

„Eram tratat la fel ca pacienții cu tuberculoză multidrog-rezistentă, deși aveam extradrog-rezistentă. Până în 2012 la noi în țară bolnavii nu aveau acces la medicamentele de ultimă generație, care sunt eficiente și în cazul bolii de care sufeream eu. Abia în august în 2013 am început să iau medicamentele care, în cele din urmă, m-au ajutat”, își amintește Pavel Rucșineanu. În octombrie acesta a finalizat cu succes tratamentul pentru cel mai grav tip de tuberculoză.

Și dacă doctorii noștri spuneau că boala lui Pavel nu mai este tratabilă, străinii i-au dat o șansă la viață bărbatului care abia începea să trăiască și care avea doi copii de crescut. Cu ajutorul unor jurnaliști americani, care venise să vadă care sunt condițiile de tratament a bolnavilor cu TB din Moldova, Pavel a făcut rost de medicamentul care a învins boala care-l măcina de un deceniu.  

„Aveam nevoie de un antibiotic folosit pe larg în străinătate, dar care nu era înregistrat în țară. Eu am fost primul moldovean care a fost tratat cu acest preparat. Cum am făcut rost de el - am dat un interviu pentru un post de radio din SUA, iar prin intermediul jurnaliștilor proprietarii unor companii farmaceutice de acolo au aflat povestea mea și mi-au donat o cură de tratament cu „Linezolid” – preparatul de care aveam nevoie”, afirmă Pavel, originar din Bălți.

Deși a durat ceva timp până antibioticul a ajuns la destinație, așteptarea a meritat - medicamentul s-a dovedit a fi „arma” de succes. Pavel povestește că americanii au donat preparatul necesar pentru tratamentul său pe o perioadă de șase luni, restul fiind procurat de instituțiile statului. Ulterior, cu acest medicament au fost tratați și alți moldoveni bolnavi de tuberculoză

 „Rezultatele pozitive au început să apară la a treia lună de la începutul acestei cure. Tratamentul în total a durat 24 de luni. Acest antibiotic, în comun cu medicamentele de linia a doua pentru bolnavii de TB m-au însănătoșit. Le sunt extrem de recunoscător străinilor care m-au salvat”, spune Pavel.

Deși s-a tratat cu succes, nu s-a detașat în totalitate de tot ceea ce ține de tuberculoză. Astăzi Pavel Rucșineanu este președinte la Societatea Moldovei împotriva Tuberculozei. Acum acesta încearcă să-i ajute pe alții să lupte pentru viața lor. 

 

 Articole relaționate:

Ala Iațco, președintele Uniunii pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor: „Tinerii cred că lor nu li se poate întâmpla nimic grav și că starea de bine va dura la infinit. Nu este așa“  

Poate sau nu un cuplu, în care un partener este HIV-pozitiv, să aibă copii sănătoși. Ce reguli trebuie să respecte acestea. „În Moldova sunt multe astfel de cupluri” 

HIV devine mai agresiv. Virusul dezvoltă boala SIDA în doar trei ani de la infectare