Autor: Sorina Bujarov

Republica Moldova, la fel ca și majoritatea țărilor lumii, duce o luptă continuă cu consumul de droguri, dar și cu infecțiile asociate cu acest viciu – HIV, Hepatita C și tuberculoza. Pentru a le ține sub control, în țara noastră au fost implementate mai multe programe naționale, care de mai bine de un deceniu sunt finanțate aproape în totalitate de donatori externi.

Pe lângă faptul că au donat bani pentru ca Moldova să poată lupta cu infecțiile care curmă viața a milioane de oameni în întraga lume, organizațiile internaționale ne-au învățat și ce trebuie să facem pentru a preveni răspândirea bolilor transmisibile - un set de măsuri care sunt considerate, la nivel global, cheia succesului în lupta cu consumul de droguri, dar și cu patologiile asociate. Vorbim despre programele naționale, menite să sprijine atât comunitatea consumatorilor de droguri, cea a persoanelor care trăiesc cu HIV, dar și a celor care au avut nenorocul să se îmbolnăvească de tuberculoză.

La fel cum se practică în mai toate țările lumii, în Moldova există programe naționale ce prevăd schimbul de seringi în rândul consumatorilor de substanțe ilegale - măsură menită să prevină răspândirea infecțiilor în rândul celor afectați de viciul stupefiantelor, distribuția prezervativelor - pentru a preveni răspândirea infecțiilor cu transmitere sexuală, tratament de substituție cu metadonă - metodă care-i ajută pe consumatori să renunțe la droguri, dar și tratament cu preparate antiretrovirale pentru pacienții seropozitivi.

█ Moldova trebuie să mărească bugetul pentru controlul infecțiilor periculoase, greu de controlat 

Și pacienții cu tuberculoză intră în categoria persoanelor tratate din contul programelor naționale, susținute financiar inclusiv de către donatorii externi. Pe lângă faptul că nu permit răspândirea infecțiilor, scopul acestora este de a îmbunătăți calitatea vieții celor afectați de aceste patologii.

După mai bine de zece ani, timp în care s-au donat milioane de dolari, în curând organizațiilor internaționale vor înceta să mai ofere bani pentru astfel de programe. Astfel, responsabilitatea pentru acestea trece treptat pe umerii Guvernului. De altfel, contribuția financiară a statului pentru Programul naţional de prevenire şi control HIV/SIDA pentru anii 2011- 2015 a fost de 50 la sută, iar pentru Programul naţional de control al tuberculozei pentru aceeași perioadă – de aproximativ 55 la sută. Restul cheltuielilor au fost acoperite de către finanțatorii externi.

În cadrul Programului naţional de control al tuberculozei pentru anii 2011-2015, de exemplu, bugetul alocat de stat a permis achiziționarea medicamentelor pentru tratamentul de prima linie, tratament preventiv de copii, în 2014-2015 a fost cumpărat tratament pentru 250 de pacienți cu TB multi-drog rezistentă,etc. De asemenea, din banii oferiți de Guvern au fost acoperite o parte din cheltuielile ce țin de diagnostic, dar și ajutor material pentru bolnavi.

  Tabloul general al celor mai periculoase infecții pe harta Moldovei 

În privința măsurilor necesare pentru prevenirea HIV statul se implică mai puțin. Anul trecut, de exemplu, în acest sector au fost cheltuite 9,1 milioane de dolari, dintre care 75% din bani au venit de la donatorii externi. Investițiile modeste ale statului în acest sector se axează, în mare parte, pe diagnosticarea HIV, procurarea tratamentului antiretroviral pentru 400 de pacienți, din cei peste 9.000 existenți, monitorizarea bolnavilor, etc.

La capitolul reducere a riscurilor Republica Moldova este recunoscută în regiune ca fiind un model de succes, deși aceste măsuri sunt realizate, în mare parte, doar cu banii din afară. Și aici statul contribuie cu resurse, însă într-o măsură foarte mică – în 2015 din bugetul de stat a fost cumpărat tratament de substituție cu metadonă doar pentru 30 de pacienți. În țară însă sunt înregistrați 30 de mii de consumatori. Totuși, statul a reușit să acopere cheltuielile necesare pentru două programe de schimb de seringi pentru persoanele dependente de droguri, lucru văzut ca un început bun de către organizațiile internaționale.

Peste doi ani însă Republica Moldova va trebui să preia în totalitate finanțarea serviciilor de prevenire și reducere a riscurilor de infectare cu HIV/SIDA. Până atunci autoritățile trebuie să identifice atât resurse bănești, dar și să elaboreze mecanismele necesare pentru întreținerea serviciilor menite să prevină răspândirea virusului imunodeficienței umane în rândul populației țării. 

Datele oficiale arată că în țara noastră aproximativ 10 mii de oameni au fost diagnosticați cu virusul imunodeficienței umane (HIV). În 2014 de exemplu, numărul cazurilor de HIV era de aproximativ 9.400, asta în timp ce în anii precedenți numărul celor afectați era de cel mult opt mii. 

 

 Articole relaționate:

Ala Iațco, președintele Uniunii pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor: „Tinerii cred că lor nu li se poate întâmpla nimic grav și că starea de bine va dura la infinit. Nu este așa“  

Poate sau nu un cuplu, în care un partener este HIV-pozitiv, să aibă copii sănătoși. Ce reguli trebuie să respecte acestea. „În Moldova sunt multe astfel de cupluri” 

HIV devine mai agresiv. Virusul dezvoltă boala SIDA în doar trei ani de la infectare