Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății a lansat o avalanșă de documente în ultima vreme care au drept scop modificarea mai multor regulamente și Hotărâri de Guvern. După ce a fost definitivat un regulament de angajare a tuturor lucrătorilor medicali în bază de concurs, zilele acestea Ministerul propune și modificarea unui regulament din 2007, care explica metodele de angajare a directorilor de spitale. Documentul conține inclusiv greșeli de conținut.

Prin noul regulament Ministerul Sănătății își menține dreptul exclusiv de a organiza concursuri pentru directorii de spitale, deși studiile privind guvernanța sistemului spitalicesc au demonstrat că această practică este una dăunătoare. În primul rând pentru că lasă loc de influențe politice. Totuși, noul regulament prevede că o comisie la nivelul Ministerului Sănătății va examina candidaturile pentru funcțiile de conducere în spitale. Aici autoritatea face a doua gafă: printre membrii comisiei se numără și un reprezentant al … Colegiului Medicilor. Deși a existat o lege promulgată de șeful statului în privința funcționării Colegiului Medicilor, o astfel de entitate n-a existat niciodată, din cauză că legea conținea prevederi indefinite, care nu puteau fi puse în aplicare. Președintele comisiei ar urma să rămână același, adică ministrul Sănătății, iar alți membri ar fi: un reprezentant de la Sindicate, unul de la Academia de Științe, de la USMF „Nicolae Testemițanu”, din cadrul Consiliului de administrație al spitalului, iar restul – de la Ministerul Sănătății.

Condițiile generale pentru candidații la șefia spitalelor rămân aceleași -  capacitate deplină de exercițiu, studii postuniversitare, experiență de zece ani pentru spitalele terțiare și cel puțin cinci pentru cele raionale,  cunoașterea limbii române scris și vorbit. A fost anulată însă restricția de vârstă de 65 de ani.

O normă nouă este aceea că Ministerul Sănătății are voie să respingă toate dosarele în cazul în care acestea „nu corespund cerințelor”, iar termenul de depunere a dosarelor poate să fie prelungit.

Comisia ar urma să verifice cunoştinţele teoretice ale candidaților, să evalueze proiectului de management al instituţiei, iar ultima etapă ar fi intervievarea. Și la această etapă Ministerul Sănătății își asumă dreptul de a anula concursul și de a organiza unul nou, dacă cei care pretind la un post de conducere nu fac față solicitărilor. Spre deosebire de regulamentul trecut, documentul nu face referire la nicio comisie de contestare, astfel că nu este clar cum candidații își pot apăra drepturile în cazul unor încălcări de procedură.

 Reguli noi în spitale, după mai multe scandaluri de corupție. Ministerul Sănătății vrea cenzori 

Mai mult, Ministerul Sănătății poate decide să treacă peste toate etapele de concurs și să încheie un contract cu un director de spital, dacă acesta s-ar fi descurcat bine în conducerea unui spital pe perioada primului său mandat.

Regulamentul propus de Ministerul Sănătății conține în premieră și un contract-tip, încheiat între fondator și director. Acesta ar urma să prevadă o serie de indicatori de performanță pe care directorul va trebui să-i îndeplinească dacă își dorește să activeze pe durata mandatului de cinci ani. Indicatorii de performanță nu sunt însă stabiliți, aceștia ar urma să fie selectați și definitivați tot de Ministerul Sănătății la etapa de încheiere a contractului. Dacă directorul nu-i va îndeplini, va pleca din funcție în mai puțin de un an.

Spre deosebire de fostul regulament, directorul nu poate obține un al doilea mandat, cu acordul consilierilor municipali sau raionali, așa cum a fost până acum, respectiv după cinci ani postul de director ar urma să fie vacant.

Interesant este că autorul documentului precizează în ce condiții directorul de spital își poate prezenta de bună voie demisia, însă în cazul în care nu este de acord cu deciziile fondatorului, conflictele ar urma să fie soluționate pe cale „extrajudiciară” mai întâi, fără să existe o claritate a structurii, componenței instituției care va realiza soluționarea pe cale amiabilă a conflictelor.

Amintim că un regulament care prevedea angajarea directorilor de spitale în bază de concurs s fost publicat încă în 2007. Acesta însă era prost elaborat, iar consecințele duceau toate la faptul că directorii rămâneau înveșniciți în funcții. Totuși, organizarea unor concursuri de către comisii ale Ministerului Sănătății nu este o soluție. Prin această normă de fapt autoritatea își întrece atribuțiile și subordonează procesul decizional. O soluție propusă de experți ar fi mai multă liberate pentru consiile de administrație, care ar putea alege cu succes managerul instituției.

 

 Articole relaționate:

Toți doctorii din Republica Moldova sunt obligați să treacă printr-un concurs de angajare 

Ministerul Sănătății a retras din discuții publice proiectul care prevede angajarea medicilor în bază de concurs. „Testele grilă puteau fi ușor falsificate” 

Ministrul Glavan, la Institutul Mamei și Copilului: „Așa ceva e inadmisibil”. Gațcan: „De patru ani nu ne-ați dat niciun bănuț”