Redactor: Ina Guțu
Multe femei moderne abandonează de timpuriu cariera, pentru a naște un copil, de teama unor complicații după ce vor depăși vârsta de 30 de ani. Un psiholog american contestă, însă, afirmațiile potrivit cărora femeile trecute de această vârstă s-ar confrunta neapărat cu probleme de fertilitate.
Jean Twenge, profesor la San Diego State University, susține că nu există aproape nicio diferență de fertilitate între o femeie la 27 de ani și una care se apropie de 40, chiar dacă majoritatea publicațiilor de specialitate afirmă în prezent contrariul. Concluziile acestora, spune ea, se bazează pe statistici demult învechite, realizate pe date adunate din registrul nașterilor din Franța anilor 1670 – 1830, cu mult înainte deci de apariția antibioticelor, electricității și tratamentelor medicale moderne.
Drept argument în susținerea afirmațiilor sale, Jean Twenge aduce rezultatul încurajator al unui studiu publicat în 2004 în revista Obstetrics & Gynecology, realizat pe 770 de femei europene. Acest studiu, coordonat de prof. David Dunson, ajungea la concluzia că 82 la sută din femeile cu vârsta între 35 și 39 de ani, care întrețineau relații sexuale de cel puțin două ori pe săptămână, au rămas însărcinate în intervalul de un an. Prin comparație, doar 86% cu vârsta între 27 și 34 de ani au reușit același lucru.
Psihologul Jean Twenge este și autoarea unei cărți intitulată ”The Impatient Women's Guide to Getting Pregnant” (Ghidul femeilor nerăbdătoare să rămână însărcinate), în care relatează propria experiența și povestește cum a rămas însărcinată de trei ori, după vârsta de 35 de ani.
Autoarea consideră că infertilitatea nu are legătură cu vârsta, ci mai degrabă cu endometrioza și blocarea trompelor.
Articole relaționate: