Redactor: Sorina Bujarov

UPDATE: După ce presa a scris că Ministerul Sănătății întârzie mult organizarea concursului de admitere la rezidențiat, astăzi instituția a publicat Ordinul ce permite Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” să inițieze procedura. Potrivit documentului, absolevnții vor avea la dispoziție două săptămâni pentru a depune cererile de participare la concursul de admitere - de pe 30 noiembrie și până pe 8 decembrie.  

10:00 Peste 500 de absolvenți ai Universității de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, medici doar pe jumătate. Asta pentru că în acest an întârzie mult organizarea concursului de admitere la rezidențiat – cea de-a doua etapă de formare profesională a doctorilor în țara noastră. Întârzierea, spun cei de la Ministerul Sănătății, este cauzată de faptul că responsabilii au fost prea ocupați cu organizarea manifestației de aniversare a universității și nu au avut timp să emită ordinul care ar fi permis organizarea concursului de rezidențiat. Între timp, absolvenții sunt nevoiți să se angajeze la munci necalificate sau la posturile cel mai puțin plătite din instituțiile medicale.

Elena Cechina a vrut dintotdeauna să devină chirurg ori, o alternativă – medic anesteziolog. După șase ani de facultate aceasta s-a angajat în calitate de asistentă medicală, alături de absolvenții colegiilor de medicină. Diploma de studii superioare, spune tânăra, de aproape jumătate de an se prăfuiește în dulap.

█  Ministerul Sănătății întârzie salarizarea medicilor rezidenți. De ce aceștia nu-și primesc încă lefurile promise 

„Avem cinci luni împlinite și a început deja a șasea de când suntem în incertitudine. Să te angajezi nu poți. Să pleci sau să lași totul tot nu poți. Mi se pare o situație anormală. (…) Nu am fost anunțați nici că este întârziere, nici când o să se defășoare, absolut nimic. La absolvire, în diplomă scrie că sunt studii superioare complete, însă, în realitate putem fi angajați doar ca asistenți medicali. Ca medici nu ne ia nimeni fără studiile postuniversitare prin rezidențiat. Am avut câteva oferte în acest an, dar nu am putut să mă angajez doar în baza diplomei de facultate”, mărturisește absolventa, pentru ZdG.

Solicitați să comenteze situația creată, reprezentanții USMF au declarat că problema le este cunoscută, însă nu pot anunța concursul pentru posturile vacante la studiile prin rezidențiat în lipsa unui ordin de la Minister.

La rândul lui, Nicolae Jelamschi, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, spune că întârzirea este generată de faptul că USMF a împlinit în acest an 70 de ani de la fondare și „toate eforturile au fost pentru a realiza acestă misiune”. În același timp, reprezentantul Ministerului asigură că, odată ce problema a fost sesizată, dispoziția privind organizarea concursului va fi anunțată administrației USMF chiar în zilele următoare.

█  Parlamentul a decis - spitalele sunt obligate să angajeze și să salarizeze rezidenți. Aceștia au obligații în plus 

„Am definitivat repartizarea conform necesităților și cred că de luni va fi emis ordinul ce prevede organizarea concursului de admitere la rezidențiat. Întârzierea de anul acesta se explică prin faptul că universitatea a avut un eveniment major. S-au împlinit 70 de ani de la fondarea universității și toate eforturile au fost depuse spre a realiza această misiune. După ce s-a terminat această manifestare, destul de mare, am trecut la lucrurile noastre de rutină. Dar asta nu înseamnă că rezidenții vor învăța cu o lună mai puțin…” a afirmat Jelamschi.  

Dacă nu vor fi auziți și ordinul va întârzia să apară, absolvenții susțin că vor ieși la proteste. Și în 2014 admiterea la rezidențiat s-a făcut cu întârziere, peste trei luni de la începerea anului școlar. 

 

█  Articole relaționate:

Șapte studenți de la medicină au obținut bursa Erasmus Mundus și vor pleca la studii peste hotare. „Vreau să învăț și să revin în Moldova, pentru că la noi este mai mult de lucru decât în alte țări“ 

Două clinici universitare ar putea fi lichidate și incluse într-un Centru medical universitar. „Cei care știu multe dorm rău noaptea” 

La Chișinău va fi înființat un centru științific de cercetare clinică și de laborator