Autor: Sorina Bujarov

Medicii rezidenți vor purta o responsabilitate juridică parțială pentru actul medical. Astăzi Parlamentul a votat în lectura a doua modificările la Legea privind exercitarea profesiunii de medic, ce stabilesc mai clar care sunt atribuțiile rezidenților, dar și în ce condiții pot fi aceștia angajați în instituțiile medicale din țară.

La aproape doi ani de când a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern nr.791, care prevede angajarea și salarizarea medicilor rezidenți, doar o mică parte dintre aceștia sunt plătiți pentru munca lor. Astăzi însă problema a fost rezolvată, iar  managerii instituțiilor medicale nu vor mai putea refuza angajarea rezidenților. Asta pentru că, mai nou, Legea privind exercitarea profesiunii de medic prevede că „profesiunea de medic rezident poate fi exercitată de către persoana care urmează studii de rezidențiat. Exercitarea profesiunii de medic rezident include activități de pregătire teoretică și practică, precum și acordarea asistenței medicale ghidate de către un medic specialist, în volumul și modul stabilit de Guvern. Activitatea medicului rezident este remunerată suplimentar bursei în volumul și modul stabilit de Guvern”, se prevede în articolul 4(1), articol nou adăugat la Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic.

La modul practic, angajarea și salarizarea medicilor rezidenți s-ar putea întâmpla în luna septembrie, atunci când aceștia revin la universitate. „Legea intră în vigoare la momentul publicării în Monitor. Guvernul, în termen de trei luni de la data intrării în vigoare trebuie să aducă actele sale în concordanță cu Legea. Din discuțiile cu Ministerul Sănătății și cu cei de la USMF „Nicolae Testemițanu” acest lucru s-ar putea întampla în septembrie,  când începe anul de studii”, a precizat pentru Sănătate INFO deputatul Valentina Stratan. 

  Vești bune pentru rezidenții moldoveni. Aceștia ar putea fi salarizați legal pentru munca la spital 

O altă prevedere importantă din acest document se referă la responsabilitatea juridică a rezidenților. Astfel, „responsabilitatea pentru calitatea actului medical exercitată de către medicul rezident o poartă medicul specialist coordonator a studiilor de rezidențiat, cât și medicul rezident, în conformitate cu actele normative aprobate de Guvern”, se prezicează în documentul ce reglementează activitatea cadrelor medicale din țară. Ce înseamnă de fapt acest lucru – „acum responsabilitatea va fi împărțită între medicul tutore și rezident. Regulamentele pe care ulterior Ministerul Sănătății le va elabora vor stabili clar ce poate și ce nu poate face un rezident, în funcție de anul de studii. Pentru faptele lui, rezidentul va răspunde singur, iar dacă acesta va face ceva la indicația medicului coordonator de studii de rezidențiat, dar care nu intră în atribuțiile lui, va fi responsabil medicul specialist”, a explicat anterior pentru Sănătate INFO deputatul Valentina Stratan, unul dintre autorii proiectului de lege.

Acest lucru însă nu-i sperie pe rezidenți. „Proiectul de lege este unul foarte bun, care aduce niște modificări strict necesare în legislație, astfel încât medicul rezident capătă un statut profesional aparte în cadrul Legii cu privire la exercitarea profesiunii de medic. Responsabilitatea față de calitatea actului medical pe care o vor avea rezidenții, nu trebuie să sperie, este o normă absolut necesară în vederea asigurării calității serviciilor prestate, cât și creșterii credibilității lor în fața pacientului”, este de părere Iurie Arian, medic rezident. 

Proiectul de legea a fost susținut de majoritatea deputaților prezenți la ședință. 

 N-au fițe de Capitală. Mai mulți doctori tineri au ales să se angajeze într-un spital din centrul țării. „Cât mai avem tineri ca ei, nu este totul pierdut” 

Modificările propuse la Legea privind profesiunea de medic au fost elaborate de către Comisia protecție socială, sănătate și familie, un grup de medici rezidenți, reprezentanți ai Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu și Ministerul Sănătății. 

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, în spitalele din țară au fost angajați 542 de tineri specialiști, din totalul a 1.630 de medici rezidenți înscriși la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. 

 

  Articole relaționate:

Șapte studenți de la medicină au obținut bursa Erasmus Mundus și vor pleca la studii peste hotare. „Vreau să învăț și să revin în Moldova, pentru că la noi este mai mult de lucru decât în alte țări“ 

Două clinici universitare ar putea fi lichidate și incluse într-un Centru medical universitar. „Cei care știu multe dorm rău noaptea” 

La Chișinău va fi înființat un centru științific de cercetare clinică și de laborator