Autor: Sorina Bujarov

Pedepse mai puțin severe pentru moldovenii care nu își cumpără poliță medicală obligatorie. Dacă acum aceștia pot fi penalizați retrospectiv, pentru ultimii trei ani când nu au plătit pentru asigurarea medicală, deputații propun ca pe viitor amenzile să fie aplicate doar pe perioada unui singur an, iar datoriile anterioare să fie anulate.

Acum Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală prevede că „termenul de prescripţie extinctivă pentru stingerea primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a penalităţilor aferente acestora este de 3 ani”. Modificarea propusă însă stabilește micșorarea acestei perioade până la un an. Acest lucru, spun autorii documentului, va îmbunătăți accesul oamenilor la serviciile de sănătate.

 De anul viitor, moldovenii care au luptat pentru independența și integritatea țării ar putea beneficia de poliță medicală gratuită 

Proiectul de lege a fost înregistrat la Biroul Permanent al Parlamentului la începutul lunii noiembrie. Autorii inițiativei argumentează că schimbarea propusă prin faptul că moldovenilor le este foarte să achite datoriile pentru neplata poliței medicale acumulate pe o perioadă de trei ani, la care se adaugă și penalitățile. Anume din acest motiv unii refuză să mai meargă la doctor, lucru ce le pune în pericol sănătatea.  

„Condiționarea de a beneficia de asistență medicală în baza poliței, de achitarea inclusiv a penalităților aferente pe o perioadă de trei ani duce la imposibilitatea de a beneficia de asistență medicală garantată, deoarece persoanele vizate de cele mai multe ori sunt cu venituri mici”, se precizează în nota explicativă a documentului.

Mai mult, deputații care și-au pus semnătura pe document spun că schimbarea va ajuta, în același timp, și instituțiile statului care se ocupă de control pe acest segment. Acestea însă vor trebui să lucreze mai operativ pentru a identifica toate persoanele care nu își cumpără polița medicală obligatorie.

 Medicamente compensate mai ieftine, spre sfârșit de an 

Precizăm că evidenţa şi controlul corectitudinii plății pentru polița medicală se face de către agenţiile teritoriale ale Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, asta pentru primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală calculate în formă de sumă fixă, dar și de către inspectoratele fiscale de stat teritoriale – pentru primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală stabilite în calitate de contribuţie procentuală la salariu şi la alte recompense.

Amintim că anul trecut un bărbat Ștefan Vodă a fost amendat și arestat pentru că nu și-a cumpărat poliță de asigurare medicală. Acesta a plătit pe parcursul ultimilor ani mai multe amenzi pentru neplata poliței medicale, însă nu a putu să o achite pe ultima, motiv pentru care a și fost arestat.

Datele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină arată că în 2013 la bugetul CNAM s-au adunat din amenzi peste 900 de mii de lei. Cifra nu diferă foarte mult de anii precedenți, când din amenzile aplicate instituția a adunat peste 930 de mii de lei.

Datele companiei mai arată că 83,2 la sută dintre moldoveni sunt asigurați și numai peste 59 de mii de oameni s-au asigurat individual în 2013.

 

 Articole relaționate:

Costul poliței medicale rămâne neschimbat, până la adoptarea Legii fondurilor de asigurare medicală pentru anul 2015 

Vom plăti mai mult pentru polița medicală

CNAM – cu obligații doar pe hârtie. Compania nu s-a sesizat niciodată atunci când pacienții au avut de suferit în urma actului medical. Aceasta transferă responsabilitatea către instituțiile medicale