Autor:Sorina Bujarov

Peste doi ani Republica Moldova urmează să preia în totalitatea finanţarea programelor naţionale destinate persoanelor HIV-pozitive şi a bolnavilor cu TB. Deşi în nenumărate rânduri autorităţile au dat asigurări că suntem pregătiţi pentru acest pas, se pare că lucrurile nu stau deloc bine. Pentru noul program naţional HIV, în următorii ani autorităţile intenţionează să reducă semnificativ bugetul pentru tratamentul persoanelor seropozitive, iar acest lucru, spun organizaţiile din domeniu, ar putea duce la o adevărată catastrofă în ţara noastră.

Programul naţional de prevenire şi control a infecţiei HIV 2016-2020 prevede că pentru 2017 autorităţile din domeniul sănătăţii intenţionează să reducă bugetul pentru tratamentul antiretroviral al persoanelor cu HIV. Pentru 2017 sunt planificate cheltuieli de aproximativ 112 milioane de lei pentru acest serviciu, dintre care 18,8 milioane sunt trecute la deficit de buget. Pentru comparaţie, în 2015 s-au investit peste 74,6 milioane de lei pentru tratamentul ARV, iar pentru 2016 – 86,8 milioanem dintre care doar 400 de mii sunt trecute la deficit. Asta înseamncă că dacă până atunci autorităţile nu vor găsi surse financiare pentru a acoperi acest deficit, sute de persoane care trăiesc cu HIV ar putea rămâne fără medicamentele care le menţin în viaţă.

Indignaţi de planurile Ministerului Sănătăţii, mai multe organizaţii nonguvernamentale din domeniu au emis o scrisoare prin care solicită autorităţile să-şi revadă poziţia.

„Experiența anilor și programelor precedente demonstrează că sursele trecute la deficit niciodată nu sunt acoperite. Ajustările vor crea un deficit considerabil pentru tratamentul antiretroviral si anti-tubercolos și vor reduce accesul populațiilor-cheie afectate la servicii de prevenire și îngrijire. Din această cauză viața pacienților și a grupurilor afectate poate fi pusă în pericol”, susţin reprezentanţii organizaţiilor semnatare. Mai mult, activiştii spun că decizia de a reduce din bugetul pentru medicamentele antiretrovirale a fost luată exclusiv de Ministerul Sănătăţii, fără să fie consultată şi societatea civilă - partener cheie în acest domeniu. În acelaşi timp, decizia Ministerului Sănătăţii încalcă şi angajamentul financiar luat de Republica Moldova faţă de partenerii externi care până acum au donat sume colosale pentru aceste servicii.

█  Tabloul general al celor mai periculoase infecții pe harta Moldovei 

„Proiectele ambelor programe naționale – cel de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi ITS pentru anii 2016-2020 şi cel de control al tuberculozei 2016-2020, și bugetele acestora au fost prezentate și aprobate de principiu de către membri la ședința Consiliului Național de Coordonare TB/SIDA din 16 octombrie. Considerăm că reducerea ulterioară a bugetelor fără consultări largi cu partenerii naționali inclusiv societatea civilă nu corespunde spiritului de participativitate în cadrul dialogului de țară. Deasemenea, intenția nu corespunde cu angajamentele financiare asumate de țară în aplicațiile pentru granturile Noului Model de Finanțare al Fondului Global”, se mai precizează în scrisoarea care astăzi va fi remisă Ministerului Sănătăţii, dar şi altor instituţii.

Reprezentanţii societăţii civile mai atenţionează, în acelaşi timp, că reducerea din bugetul pentru tratamentul ARV ne poate costa vieţi. „Nu avem încrederea că până în 2017 Ministerul Sănătăţii va găsi sursele necesare ca să acopere acest deficit, ceea ce înseamnă că un număr mare de oameni nu vor avea medicamentele necesare. Mai mult, din motiv că ţara nu-şi va respecta promisiunile Fondul Global va reduce bugetul pentru ţara noastră cu 15%”, a afirmat pentru Sănătate INFO Ala Iaţco, președintele Uniunii pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor.

„Este absolut inacceptabil să nu acoperi financiar tratamentul cu ARV necesar persoanelor care trăiesc cu HIV. Asta înseamncă că laşi conştient oamenii să moară fără să le dai dreptul la tratament. Deficitul creat de stat va creşte în continuare, pentru că Fondul Global va refuza să mai acorde 4 milioane de euro”, susţin reprezentanţii organizaţiei Iniţiativa Pozitivă.

Potrivit statisticilor, în Moldova, până pe 1 ianuarie 2014 erau înregistrate 8.557 de persoane cu HIV. Dintre acestea 5.014 sunt bărbați, iar 3.543 sunt femei şi toţi aceştia au nevoie de tratament pentru a putea supravieţui.  

 

█ Articole relaționate:

Ala Iațco, președintele Uniunii pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor: „Tinerii cred că lor nu li se poate întâmpla nimic grav și că starea de bine va dura la infinit. Nu este așa“  

Poate sau nu un cuplu, în care un partener este HIV-pozitiv, să aibă copii sănătoși. Ce reguli trebuie să respecte acestea. „În Moldova sunt multe astfel de cupluri” 

HIV devine mai agresiv. Virusul dezvoltă boala SIDA în doar trei ani de la infectare