Redactor: Ina Guțu

Doi pacienți bolnavi de HIV, suspuși unor transplanturi de măduvă osoasă din cauza că sufereau și de cancer, aparent s-au vindecat, informează Fox News. Cei doi și-au întrerupt tratamentul cu 15 și respectiv 7 săptămâni în urmă. Testele efectuate, înca de anul trecut, arătau că în sângele lor virusul imunodeficienții umane nu mai există. Cercetătorii Universității Harvard susțin însă că este prea devreme să se afirme că cei doi americani s-au vindecat complet, însă s-au aratătat încurajați că virusul a dispărut. Cu toate acestea, spun ei, HIV poate să fie ascuns în creier, ficat sau splină, și ar putea reveni peste un timp.

Testarea celulelor, plasmei și țesuturilor celor doi pacienți pe parcursul următorului an va ajuta la realizarea unei imagini clare a impactului pe care transplantul de măduvă l-a avut în lupta cu boala, mai spun cercetătorii. Astel, pacienții vor reveni la tratament în cazul în care se va dovedi că boala a reapărut.

Până acum transplanturile de celule stem nu erau văzute ca o opțiune viabilă pentru pacienții infectați cu HIV, din cauza costurilor ridicate și complexității intervenției chirurgicale. Rezultatele în cazul celor doi pacienți ar putea conduce către noi abordări privind medicația și chiar eradicarea Virusului Imunodeficienței Umane, susțin oamenii de știință.

Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, în 2011, la nivel mondial, existau 34 de milioane de purtători ai virusului HIV.

 

Articole relaționate: