Autor: Sorina Bujarov

La mai bine de doi ani de când se vorbește că medicii rezidenți din Moldova trebuie salarizați, autoritățile au aprobat în sfârșit toate documentele necesare, astfel încât aceștia să-și primească lefurile legal. Guvernul a aprobat ieri regulamentul cu privire la organizarea studiilor de rezidenţiat, care prevede ca medicii în formare să primească lefuri începând de anul viitor. Banii urmează să fie alocați din fondul de rezervă al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. 

Astfel, din 2016 medicii rezidenți din țară și-ar putea primi lefurile promise încă de fostele guverne. Asta după ce în luna iulie a fost modificată Legea privind exercitarea profesiunii de medic, care stabilește care sunt atribuțiile rezidenților, dar și condițiile de angajare a lor în instituțiile medicale din țară. Deși cu întârziere de aproape două luni, Ministerul Sănătății a prezentat ieri Guvernului Regulamentul care permite angajarea și remunerarea doctorilor rezidenți.

„Ne propunem un proces organizat de angajare și instruire a rezidenților, dar și crearea premiselor pentru angajarea ulterioară a acestor rezidenți în sistemul public de sănătate. (…) Această modificare nu necesită cheltuieli suplimentare de stat, deoarece modalitatea de salarizare a fost prevăzută în Hotărârea de Guvernt 593, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial”, a precizat la ședința Cabinetului de Miniștri Ruxanda Glavan, ministru al Sănătății.

  Parlamentul a decis - spitalele sunt obligate să angajeze și să salarizeze rezidenți. Aceștia au obligații în plus 

Potrivit acesteia, banii pentru lefurile rezidenților vor fi oferiți din fondul de rezervă al CNAM, fapt ce a stârnit nemulțumirea celor de la Companie. Vicedirectorul instituției, Iurie Osoianu, prezent la ședința Guvernului, a afirmat că ar fi mai bine ca lefurile rezidenților să fie plătite din fondul de bază al instituțiilor medicale. Mai exact – din salariile oferite pentru funcțiile care nu sunt ocupate.

 

„Noi propunem ca salariul să fie achitat din contul contractului încheiat între CNAM și instituția medicală pentru anul bugetar. Trebuie de menționat că multe din instituții medicale republicane au persoane fizice angajate în proporție de 70-80 la sută, deci au un deficit de personal de 15 - 20%. Ar trebui ca anul viitor aceste state de personal neocupate să fie prevăzute pentru rezidenții, astfel ca ei să fie plătiți din contractul încheiat cu CNAM. Pentru noi ar fi dificil să contractăm suplimentar nu un serviciu medical, dar salariul unui angajat. Noi, de fapt, contractăm spitalele în baza cazului tratat ”, a aexplicat Osoianu. 

De cealaltă parte, Ruxanda Glavan a declarat însă că instituția de vârf în Sănătate rămâne pe poziția inițială, prevăzută și în Legea Fondurilor pentru 2016.

„Având în vedere că este pentru prima dată când este elaborat un asemenea regulament și nu există un mecanism care să ne demonstreze cum ar fi mai bine să plătim rezidenții, propunem pentru anul 2016 ca plata să se ofere separat, nu din fondul de bază pentru salariile angajaților existenți”, a adăugat Glavan.

Precizăm că Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern care prevedere modificarea formulei de calcul a salariului angajaților din domeniul sănătății. Documentul nu a fost încă aprobat. El prevede însă ca din 2016 salariul unui doctor rezident să fie de 2.000 de lei. Prin urmare nu e clar dacă rezidenții vor primi această sumă sau cea stabilită până acum.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, în spitalele din țară au fost angajați doar 542 de medici rezidenți, din totalul de 1.630 înscriși la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

 

█  Articole relaționate:

Șapte studenți de la medicină au obținut bursa Erasmus Mundus și vor pleca la studii peste hotare. „Vreau să învăț și să revin în Moldova, pentru că la noi este mai mult de lucru decât în alte țări“ 

Două clinici universitare ar putea fi lichidate și incluse într-un Centru medical universitar. „Cei care știu multe dorm rău noaptea” 

La Chișinău va fi înființat un centru științific de cercetare clinică și de laborator